Lyst treverk uten å male

På hytta kan det være både pent og smart med hvite, lyse vegger.

På hytta kan det være både pent og smart med hvite, lyse vegger. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Ønsker du trevegger med et lyst, hvitt preg slik at treverket synes gjennom, kan du bruke enten lakk, beis eller lut. Men hva er egentlig best?

DEL

Hva du bør velge, avhenger av hvilket resultat du ønsker deg til slutt. Hva som blir penest er jo smak og behag, men her får du litt informasjon de forskjellige behandlingene, så kanskje valget deres blir litt enklere!

Et godt tips er uansett å ta en tur til din lokale fargehandler og be om å få se oppstrøksprøver på produktene. Det er lettere å bestemme seg når man ser konkrete resultater foran seg.

Lakk og beis

Panellakk og panelbeis er egentlig to veldig like produkter. Forskjellen ligger i at en panelbeis trenger inn i treverket, mens panellakken legger seg som en hinne på overflaten.

Panelbeis framhever strukturen i treverket litt bedre enn lakken, og hvis du tar et par strøk med lakk kan det være mulig å se en tynn film på panelet, men bortsett fra dette er produktene svært like.

De har også stort sett de samme egenskapene med hensyn til å forhindre gulning, og de påføres på samme måte. Lakk og beis gir begge et holdbart resultat som vil vare i mange år. Hvis du etter noen år allikevel synes panelet begynner å gulne, kan du bare påføre et nytt strøk.

Lyst eller hvitt?

Hvis du ønsker at den lyse fargen treverket har nå skal vare, kan du påføre en klar panellakk eller panelbeis. Denne vil forhindre gulning, og bevare treverket lyst og fint.

Hvis du derimot ønsker en mer hvitaktig overflate, kan du benytte en panellakk/-beis i en hvit utgave. Det finnes flere forskjellige varianter av disse hvitpigmenterte behandlingene, så det greieste er nok å ta turen til fargehandleren og se noen oppstrøksprøver. Panellakken med hvite pigmenter gir treverket en hvitere overflate, men treverkets struktur og lød synes likevel godt gjennom.

Når du påfører produktet, kan det lønne seg å ta for seg bare et par bord av gangen, slik at du ikke får en «skjøt» midt på veggen. På den måten blir resultatet jevnere.

Lut

Hvis du ikke ønsker en hvitaktig farge, men heller en lysere variant av treverksfargen som er på veggen nå, kan lut være et godt alternativ. Tradisjonell lut er ganske komplisert å påføre, så det blir litt mer jobb enn panellakk/-beis. Men det finnes panellutprodukter som er alt-i-ett-produkter, og de gjør jobben mye enklere.

Hvis du velger panellut bør du få med deg en til, slik at dre kan gjøre jobben sammen: Én kan rulle og én kan fordrive. Det er veldig viktig å påføre produktet jevnt, for å unngå skjolder og ujevn gulning. (IFI-ANB)

Denne guiden er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør.

Artikkeltags