Solseil eller markiser?

Solseil er lette å sette opp, koster relativt lite og er blitt veldig trendy.

Solseil er lette å sette opp, koster relativt lite og er blitt veldig trendy. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Både markise- og solseilbutikkene skjermer for sola, men hva er egentlig forskjellen? Og hva bør du velge?

DEL

Har du dårlig tid, er det solseil du bør gå for. Produksjon og montering av markiser kan ta flere uker, og når de er ferdig, er det ikke sikkert det er sol lenger...

– Vi har det travelt om sommeren, men vi greier å levere på tre ukers varsel og noen ganger enda raskere. Det kommer an på hva slags system kunden vil ha. Er det avansert, kan det ta lenger, sier seniorkonsulent Tom Fosserud hos markiseleverandøren Norsol til hjem.no.

Det er likevel et par ting du bør tenke på før du kjøper noen av delene.

Les mer: Innredningstips for små balkonger

Beskyttelse mot været

For det første må både markiser og solseil monteres sikkert mot vær og vind. Et skikkelig vindkast kan veldig lett rive i stykker hele den nye solskjermen din, og da er det viktig at produktet er riktig montert.

– Fordelen med solseil er at de tåler mer vind og at de gir et litt annet uttrykk, sier Lars Eriksrud, som eier nettbutikken solseil.no.

– Man kan heller ikke få så store markiser som seil - markisene strekker seg sjeldent lenger enn 3 meter fra veggen.

Men selv om solseilene står seg bedre mot vind, så er markiser enklere å rulle inn når det begynner å blåse. Et enkelt solseil, som de fleste kjøper, må tas helt ned om det skulle bli sterk vind.

Les også: Guide til kjøp av gressklipper

Montering

Går du for markiser, så leveres disse stort sett alltid med montering. Seriøse leverandører vil også komme hjem til deg og ta mål, slik at alt blir gjort riktig.

Solseil kan man i stor grad montere selv. De enkleste variantene er bare en trekantet duk hvor to hjørner festes i veggen og det siste til en stang, som igjen holdes stabil med barduner.

– Det er egentlig ikke noe verre enn å henge opp klærne på klessnora, ihvertfall de modellene som folk stort sett kjøper, Eriksrud i solseil.no.

– Man får jo også store modeller med motor og innrulling, og da blir det vanskeligere å montere selv.

Les også: Her er årets hagemøbler

Priser på seil

Solseil er i de fleste tilfellene billigere enn markiser. Et par kvadratmeter med skygge under et solseil behøver ikke koste mer enn 5-600 kroner, men de fleste kjøper større og mer solide seil enn det.

Butikker som Clas Ohlsson og Plantasjen fører solseil, men det store utvalget finner du i nettbutikkene.

– Folk vil ha naturhvite seil og det handler nok om at man faktisk vil at det skal se ut som et seil, sier Eriksrud.

Priser på markiser

Markiser må du regne med å betale minst 4000 kroner for, men gjerne mye mer enn det. Etter at mål av boligen din er tatt, skal markisene spesialproduseres etter dine behov, før leverandøren kommer hjem til deg for å montere.

– Montering koster stort sett det samme, mellom 1300 og 1700 kroner, også kommer prisen på selve markisene i tillegg. Da er det snakk om alt fra 2000 til 50-60.000 kroner, avhengig av størrelse og styring og slikt, sier Fosserud i Norsol.

– Det er en trend at mange handler både mye og dyrt hos oss. Jeg tror folk kikker litt over på naboene, og om de har noe fint, så vil de gjerne ha det samme, sier Fosserud.

Beskyttelse mot regn

Skulle det komme en regnskur mens du er ute i hagen, så er markisene noe bedre egnet som beskyttelse mot regnet enn solseilene. Dette er fordi markisene monteres tett inntil veggen på en måte man ikke kan gjøre med solseil.

Likevel er de aller fleste solseil som selges i Norge vanntette og beskytter mot regn. Kjøper du derimot seil fra en forhandler i utlandet er det ikke nødvendigvis slik, siden man i varmere trakter først og fremst brukere seilene for skygge.

Regn og sur nedbør vil med tiden forringe kvaliteten på både solseilet og markisene. Dette er det lite noen kan gjøre noe med, så de må skiftes ut etter en del år.

Solskjerming

Fordelene med å sikre god solskjerming er mange. Hvis skjermen dekker det meste av vinduene, så kjøler dette ned boligen og du bruker mindre strøm på luftkondisjonering. Du kan også komme hjem hver dag til en kjøligere bolig.

Har du problemer med at møblene inne falmer i sollyset, så er solskjermer også en god løsning for å hindre dette. Tenk på at møblene kan bli stående i direkte sollys i ukevis mens du er på ferie, og dette kan fort skade fargen i stoffet på møblene.

Om dette er et problem for deg, så er markiser den beste løsningen, siden de kan monteres langs hele vinduet. (ANB)

Denne artikkelen er levert av hjem.no

Artikkeltags