Adil til kamp mot røyken

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I mars vant han «Dansefeber», nå er Adil Thathaal (23) Sosial- og helsedirektoratets nye våpen i kampen for å få ned antall røykende ungdom.

DEL

Tirsdag lanserer direktoratet antirøykprogrammet «Fri», en totalrenovert utgave av «Vær røykfri» som retter seg mot 120.000 ungdomsskoleelever.

– Vi valgte Adil til å fronte oss, fordi han har tatt et aktivt valg i det å holde seg unna tobakk og alkohol. Han er en person som har valgt å gjøre noe annerledes, og han tør å stikke seg ut, sier Kari Huseby, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Skal stoppe røyken

I 1997 startet direktoratet «Vær røykfri» med stort hell. Nå framstår programmet i ny drakt og med nytt navn og logo, og tirsdag presenteres den moderniserte utgaven i Oslo. Huseby mener det lenge har vært et behov for fornying:

– Vi hadde nok trengt å modernisere tidligere, men vi ville også utvikle «Fri» i samsvar med den nye læreplanen og kunnskapsløftet for ungdomsskolen. På den måten er det større sjanse for at lærerne vil bruke den i undervisningen, sier Huseby.

Med nye nettsider, interaktive tilbud og ikke minst et ungdomsidol, skal ungdom mellom 13 og 16 lære seg å stå i mot presset, men også innenfor flere områder enn røyk og snus.

– «Fri» handler om å ta egne valg og er derfor aktuelt innen andre områder som for eksempel alkohol og seksuell debut, sier avdelingsdirektøren.

Internasjonalt perspektiv

Ikke bare skal elevene holdes unna røykehjørnet med data og internett, «Fri» har også fått en internasjonal dimensjon. Ved å fortelle om hvordan de internasjonale tobakkselskapene opererer, skal ungdommenes rettferdighetssans og engasjement tennes.

– Ungdom er veldig engasjert i det globale perspektivet. Ved å informere om tobakkindustrien og hvordan deres virksomhet går utover barn i u-land, håper vi på å skape engasjement blant elevene. Det er noe vi tidligere har sett opptar elevene, sier Kari Huseby.

Siden 2000 er tallet på dagligrøykende ungdomsskoleelever halvert, og nå håper Sosial- og helsedirektoratet å redusere andelen ytterligere. (ANB)

Artikkeltags