Advarer mot å fjerne kjønnshår

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Unge jenter har begynt å fjerne alt kjønnshåret. Helsepersonell advarer nå mot trenden.

DEL

Jenter ned til 13-årsalderen spør om de må fjerne alt kjønnshåret for at kjæresten skal være fornøyd. På nettstedet klara-klok.no, der ungdom kan be helsepersonell om råd, forteller enkelte om at de blir ertet fordi de ikke har barbert bort alt håret, skriver Dagsavisen. Til nå har unge jenter og gutter sendt inn 621 spørsmål om emnet hårfjerning.

– Virker som alle gutter liker jenter som er barbert, men det vokser jo så fort ut, og jeg får alltid prikker der. Jeg pleier bare å barbere bikinilinja, men siden gutter liker jenter som er helt barbert hadde jeg tenkt til å prøve det, forteller en jente på nettstedet.

Helseplager

Helsesøster Edel Brattli fraråder totalbarbering.

– Jeg ser ofte at jenter får røde, hissige prikker der de har barbert underlivet. Hårkjertlene blir betente og infiserte. Jentene blir bekymret og tror det er kjønnssykdommer eller allergi, forteller hun.

Betennelsen må behandles med kortison eller antibiotika, men kan komme igjen hvis man barberer mer. I tillegg fører barberingen til økt risiko for soppinfeksjon.

– Håret er ment å være en barriere som verner kjønnsorganet mot ting som ikke skal være der. For eksempel overføring av egne tarmbakterier til skjeden, sier daglig leder av Klinikk for seksuell opplysning Siv Gamnes.

Hun mener totalbarbering kan føre til både av soppinfeksjon og skjedekatarr. Mye soppinfeksjon kan igjen føre til vestibulitt, en tilstand med kroniske smerter i underlivet.

Alle gjør det

Jenter Dagsavisen har snakket med bekrefter at det er vanlig å fjerne alt kjønnshåret.

– Nesten alle i klassen barberer bort alt kroppshår, sier May Britt Orten (17) fra Kongsvinger.

Sammen med venninnene May Linn Sørli (16) og Yvonne M. Halvorsen (16), benytter hun anledningen til å handle på H&M når de er på klassetur. De begynte å barbere legger og underarmer i 7.-8. klasse, selv om de ikke nødvendigvis fikk lov av foreldrene. Underlivsbarberingen ventet de et par-tre år til med. Nå synes de det er unormalt hvis jenter på deres egen alder har kroppshår.

– Det er noen få i klassen som ikke gjør det. Det synes jeg er litt rart, sier May Britt.

Men May Linn synes at det egentlig er en litt rar trend:

– Å være hårløs er jo noe man er som barn, så egentlig er det litt pedofilt, sier hun.

Populær mote

Hudpleiere og laserklinikker har merket enorm pågang, etter at den såkalte brazilian-voksingen ble vist i TV-serier som Sex og singelliv. Brazilian går ut på at man får alt kjønnshår fjernet. Etter å ha smurt på varm voks, dras kjønnshårene av med tøyfiller.

– Jeg skjønner godt at unge jenter vil fjerne kjønnshåret. Når bikiniene stort sett ligner en hyssing, så er det ikke elegant med hår som vokser utenfor, sier hudterapeut Sidsel Thomson, som driver Skjønnhet og Helse Klinikken i Oslo.

De fleste kundene hennes er i 25-30-årsalderen, og Thomson vil ikke utføre brasiliansk bikinivoksing på jenter som ikke er myndige.

– Vi vil ikke ha noe tull med altfor unge jenter. Skal jenter under 18 år vokses, krever vi at en foresatt er med, forklarer hun. (ANB)

Artikkeltags