– Bruk ørepropper på konsert

Kos deg på konsert, men husk øreproppene, råder HLFU Bergen.

Kos deg på konsert, men husk øreproppene, råder HLFU Bergen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Sommer er konserttid. – Kos deg, men ikke glem øreproppene.

DEL

Det er rådet fra Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU).

Unge i dag har ikke nok kunnskap om at vi utsettes for helseskadelige lydnivåer under konsertarrangementer, påpeker HLFU Bergen.

– Vi vet at veldig mange opplever å få tinnitus (øresus) etter konserter. Tinnitus kan bli permanent, og det kan også gi nedsatt hørsel. Det som er skummelt er at det er lite man kan gjøre med tinnitus hvis den først har blitt kronisk, sier Helene Olsen, leder i HLFU Bergen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ørepropper på festivaler

HLFU kommer derfor til å stå på flere festivaler i Norge og dele ut gratis ørepropper i sommer. HLFU Bergen skal allerede i kveld, i samarbeid med Bergen Live, dele ut ørepropper under Rammstein-konserten, iført t-skjorter med påskriften «Hæ?»

– Dette er nok en konsert der det blir høy lyd, som med de fleste andre konserter. Vi ønsker at folk skal bli bevisst på risikoen og ta ansvar for egen hørsel, så de slipper å sitte med problemer etterpå, sier Olsen.

– Noen vegrer seg kanskje litt for å dempe konsertopplevelsen?

– Ja, men det finnes mange forskjellige ørepropper, med ulike funksjoner. Og det blir mer og mer vanlig å bruke propper. Vi ønsker at folk tar sine forholdsregler og tar vare på hørselen sin, sier Olsen.

For høyt

For lyden er, sett fra et helseperspektiv, stort sett for høy på konserter, ifølge Olsen.

– Det avhenger selvfølgelig av hvor man står, men rundt 120 desibel er vanlig på en konsert. Det kan man få skader av, fastslår hun.

HLFU Bergen skal også dele ut gratis propper under Stevie Wonder-konserten 18. juli, Muse-konserten 23. juli og Iron Maiden-konserten 11. august.

Mestrer ikke hverdagen

Ifølge ungdomsorganisasjonen er rundt 500.000 nordmenn rammet av øresus. Av disse har 20.000 kronisk invalidiserende tinnitus og har problemer med å mestre hverdagen.

– Med dagens lydnivå på konserter vet vi at stadig flere vil få tinnitus og etter hvert nedsatt hørsel, uttaler Olsen.

– Derfor: Kos deg på konsert, men bruk ørepropper, er rådet fra HLFU Bergen-lederen. (ANB)

Artikkeltags