Sliter du med allergi – eller er du bare forkjølet?

Hver tredje nordmann plages av nysing hver eneste uke, viser en ny undersøkelse.

Hver tredje nordmann plages av nysing hver eneste uke, viser en ny undersøkelse. Foto:

Av

Allergikere sliter ikke bare i pollensesongen. Én av tre nordmenn plages av nysing hver eneste uke, og like mange plages månedlig med tett eller rennende nese og kløende øyne.

DEL

Mange nordmenn sliter med allergiske symptomer hele året. Det viser en fersk undersøkelse utført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Nysing, tett og rennende nese samt kløende øyne er de vanligste symptomene for allergikere, og det gjelder ikke bare i pollensesongen.

Allergener som gir helårsallergi påvirker hverdagen til mange allergikere. Åtte av ti parfymeallergikere oppgir at de plages av andres parfymebruk, og mange av dem påvirkes også av dufter på kjøpesenteret og arbeidsplassen, samt av parfyme i vaskemidler.

Dyreallergikere er som oftest allergiske mot pelsdyr som katt og hund. Hele én av tre dyreallergikere i undersøkelsen oppgir at de har dyr som de selv er allergisk mot.

Til tross for at de opplever symptomer året rundt, er det ikke alle helårsallergikere som gjør noe med problemet.

Én av ti nordmenn med luftveisallergi lar være å bruke medikamenter for å lindre symptomene. To av ti luftveisallergikere tar reseptfrie medisiner eller får alternativ behandling mot allergien sin.

Saken fortsetter under bildet.

Sverre Steinsvåg er avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Sverre Steinsvåg er avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen. Foto:

Allergikerne som ikke har vært hos lege for å diagnostisere og behandle allergien sin oppgir flere ulike grunner. De viktigste årsakene er at de føler at de ikke har sterke nok symptomer, at det er for dyrt og at det er for lang ventetid.

Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg, anbefaler helårsallergikerne å oppsøke lege.

– Allergikere har tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Det beste du kan gjøre som allergiker er derfor å gå til lege. Videre er det viktig å rette søkelyset mot allergi hele året, ikke bare i pollensesongen. Mye tyder nemlig på at allergi er et økende problem i Norge, sier Steinsvåg.

Hvis du opplever allergiske symptomer jevnlig, men tror du er forkjølet, kan det føre til at du ikke håndterer problemet på riktig måte. Dersom du for eksempel tror at du har en forbigående forkjølelse, er det lett å tenke at du ikke trenger å gå til lege.

Steinsvåg mener det er viktig å få stilt riktig diagnose.

– Det finnes flere forskjeller mellom allergi- og forkjølelsessymptomer, men det kan likevel være vanskelig å finne ut av. Har du symptomer som tett nese, nysing og kløe i øynene over lang tid, anbefaler jeg å oppsøke en lege for å få stilt en diagnose. Det er viktig å ta slike symptomer på alvor, for ubehandlet allergi kan lede til astma, uttaler Steinsvåg. (ANB)

Slik kan du skille mellom allergi og forkjølelse

  • En grei huskeregel er at nysing ved allergi har en tendens til å komme som perler på en snor, kanskje 12 nys på rad, uten pause. Forkjølelsesnys kommer gjerne mer spredt.
  • En forkjølelse avtar som regel i løpet av én eller to uker. Allergisymptomer kan vare mye lengre dersom du stadig vekk utsettes for allergener.
  • Snørr som følge av allergi er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere.
  • Det er vanlig med feber når du er forkjølet – et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi.
  • Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse.

Fakta om helårsallergi

  • Helårsallergi er reaksjoner på allergener som er til stede hele året.
  • De vanligste årsakene til helårsallergi er pelsdyr og husstøvmidd.
  • Typiske symptomer på helårsallergi er nysing, tett og rennende nese samt kløende øyne.
  • Helårsallergi kan lett forveksles med forkjølelse. (Kilde: Allergiguiden.no)

Artikkeltags