Leger får ikke fast jobb

Verken fylkesmennene eller helseforetakene har mottatt klager på leger som nekter å utføre enkelte arbeidsoppgaver på grunn av samvittighetskvaler.

Verken fylkesmennene eller helseforetakene har mottatt klager på leger som nekter å utføre enkelte arbeidsoppgaver på grunn av samvittighetskvaler. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Over halvparten av legene på landets sykehus er midlertidig ansatt.

DEL

Legeforeningen mener det går ut over både kvalitet og pasientenes sikkerhet.

Blant leger som spesialiserer seg har så mange som ni av ti en midlertidig kontrakt. De fleste leger fyller 40 år før de får fast jobb, skriver Dagsavisen.

– Vårt hovedankepunkt mot praksisen med midlertidige stillinger er at vi mener det går ut over kvalitet på pasientbehandlingen, pasientsikkerhet og arbeidsmiljø, sier Johan Torgersen, leder i Yngre legers forening.

Han mener ansettelsesforholdene i norske helseforetak i altfor stor grad styres av kortsiktige driftsbehov.

Senest i 2010 slo helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fast at hovedregelen i norsk helsevesen skal være fast ansettelse.

Torgersen mener arbeidsgiversiden ikke har vist vilje til å sette dette ut i praksis, noe arbeidsgiverforeningen Spekter avviser.

– Vil de ha faste stillinger kan de komme til oss når som helst og få det, men da må de gå med på å endre tariffavtalen, sier Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter. (ANB-NTB)

Artikkeltags