Mer helse på gårdstunet

Landbruksminister Lars Peder Brekk  presenterte en ny nasjonal strategi "Inn på tunet".

Landbruksminister Lars Peder Brekk presenterte en ny nasjonal strategi "Inn på tunet". Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Et økende behov for omsorgstilbud, gjør at statsråd Lars Peder Brekk satser enda mer på grønn omsorg på gårdene.

DEL

Mandag lanserte regjeringen ved landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og kommunalminister Liv Signe Navarsete en ny nasjonal strategi for «Inn på tunet» – et prosjekt der 1.100 gårdsbruk i over 100 kommuner gir tilbud om ulike typer velferdstjenester.

Et økende behov for helse- og omsorgstilbud er en viktig grunn til at regjeringen ønsker å videreutvikle omsorg i landbruket.

– Jeg tror «Inn på tunet» har et stort potensial for framtida. Det er to grunner til at vi ønsker å satse på dette. For det første påvirker bruk av gårdens ressurser, dyr, natur og landskap mennesker på en positiv måte. For det andre skaper ordningen inntekt og arbeidsplasser i lokalsamfunn, sier statsråd Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tanken bak «Inn på tunet» er at det finnes mye terapi på gårdstunet: Kontakt med dyr, natur og praktisk arbeid gir unge og eldre i ulike livssituasjoner positive opplevelser og mestringsfølelse. Det vil altså statsrådene ha mer av.

Det grønne helsetilbudet skal også sikre næringsutvikling og at bygde-Norges ressurser blir brukt.

– Vi vil skape aktivitet på bygda, og utnytte fysiske og menneskelige ressurser. Og ikke minst ta vare på enkeltmenneskets mulighet til å leve et verdig liv, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Forskning viser at nærkontakt med natur, planter og dyr har en veldig positiv virkning på brukerne.

Forsker Bente Berget ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås har sett på hvilke effekter kontakt med dyr på gård har på mennesker med psykiske lidelser.

– Det viste at personene opplevde mestring og økt tro på egen mestring. Angst og depresjon ble også redusert, sier Berget.

Den nye nasjonale strategien for «Inn på tunet» skal sikre den positive utviklingen på viktige områder som kvalitetssikring, forskning og rolle- og ansvarsfordeling videre.

«Inn på tunet» har også fått på plass en godkjenningsordning for gårdsbruk som ønsker å levere tjenester.

– Vi har sett behovet for å skape mer stabilitet, langsiktighet, kvalitet, og forutsigbarhet både for brukerne og for tilbyderne. Dette skal legge grunnlaget for vekst i tiltaket, flere tilbud og utvidet rammer, sier Brekk.

Den nye strategien skal danne grunnlaget for en arbeidet med en handlingsplan for ordningen. (ANB)

Artikkeltags