Mindre depresjon med trim

Forskerne har funnet ut at personer som er i jevnlig fysisk aktivitet på fritiden sjeldnere har symptomer på depresjon enn de som ikke er aktive.

Forskerne har funnet ut at personer som er i jevnlig fysisk aktivitet på fritiden sjeldnere har symptomer på depresjon enn de som ikke er aktive. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Personer som trimmer jevnlig får sjeldnere depresjoner enn andre, viser norsk studie.

DEL

Det er en ny studie av britiske og norske forskere, ledet av professor Arnstein Mykletun ved Folkehelseinstituttet som viser dette.

Forskerne fant at personer som er i jevnlig fysisk aktivitet på fritiden sjeldnere har symptomer på depresjon enn de som ikke er aktive.

Lett trening

Tidligere studier har vist at fysisk aktivitet kan virke kurerende på depresjon, men ifølge studien har de fleste av disse studiene hatt fokus på effekten av hard trening i forhold til psykiske lidelser. Denne nye studien viser imidlertid at også de som driver med lett trening eller trimmer jevnlig hadde mindre depresjon.

En rekke forhold

Forskerne kontrollerte for en rekke andre forhold, som for eksempel alder, røyking og sosioøkonomiske faktorer for å være sikre på at det faktisk var treningen som hadde en sammenheng med depresjonsnivået. Men foreløpig kan de ikke si sikkert hvilken vei årsaksretningen går.

– Det som gjenstår å finne ut er om det er slik at depresjonen fører til lavt aktivitetsnivå eller om det er slik at de som er lite fysisk aktive blir deprimerte. Dette ser vi på nå. Men basert på tidligere studier av fysisk aktivitet som behandling for depresjon, forventer vi at fysisk aktivitet også kan ha en forebyggende effekt, forklarer Mykletun.

Jo mer jo bedre

Lett aktivitet ble definert som aktivitet uten svetting og andpustenhet, mens intens aktivitet innebar svetting og andpustenhet.

– Jo mer fysisk aktive folk var på fritiden, desto mindre var sjansen for at de var deprimerte, men den store forskjellen er mellom ingen aktivitet og litt lett aktivitet. De som ikke var aktive på fritiden hadde nesten dobbelt så stor risiko for å vise tegn på depresjon, sier Mykletun.

En av fem

Ifølge Folkehelseinstituttet vil så mange som en av fem rammes av depresjon i løpet av livet.

– Det viktige med denne studien er derfor å undersøke potensialet for forebygging, for eksempel gjennom byplanlegging, ved at det legges til rette for fysisk aktivitet som sykling og gåing, sier Mykletun.

Stor studie

Over 40.000 deltakere fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag deltar i undersøkelsen. De ble bedt om å svare på spørsmål om grad av fysisk aktivitet og spørsmål som indikerer nivået av angst og depresjon. Man fant ikke noen sammenheng mellom angst og trening.

Studien har nylig vært publisert i «British Journal of Psychiatry». (ANB)

Artikkeltags