Mystisk bakterieeksplosjon

Campylobakterien fins overalt, og den er antall smittede øker. Navnet betyr «forskrudd bakterie»

Campylobakterien fins overalt, og den er antall smittede øker. Navnet betyr «forskrudd bakterie» Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Over hele verden – også i Norge – har smittetallene for campylobakterien eksplodert. Og ingen vet hvorfor.

DEL

[Nettavisen] Salmonella og E-coli har de siste årene fått mest oppmerksomhet av truslene mot nordmennenes sunne tarmer.

Men sannheten er at Norge og resten av verden opplever en invasjon av en bakterie som først på 1970-tallet ble anerkjent å gi sykdom hos mennesker.

Sykdommen campylobacteriose, forårsaket av campylobakterien, er nå mer vanlig i Norge enn salmonella. Symptomene starter som feber, hodepine og muskelsmerter, og varer gjerne i ett til to døgn.

Etter det kan sykdommen slå ut i full blomst og føre til blodig diaré, kramper, sterke magesmerter og en feberøkning til rundt 40 grader. Dette varer mellom to og ti døgn.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er mai-august høysesongen for registrerte tilfeller av denne typen smitte, hvor den femdobles, opp til 250 tilfeller per måned.

Grilling og vann

– Vi antar at det er typiske sommeraktiviteter, som blant annet grilling og bruk av vann med dårlig kvalitet på hytta som er hovedårsaken til denne toppen, sier seniorrådgiver i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet, Heidi Lange, til Nettavisen.

Bakterien er nemlig vanlig i rått kjøtt, og de som er litt for travle til å la kjøttet bli gjennomstekt har mye høyere risiko for å få sykdommen.

– Fjærfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten. Dessuten må man huske på å ikke bruke de samme redskapene man behandlet kjøttet med til andre ting. For eksempel skal man ikke kutte salaten eller annen mat med den samme kniven man har brukt til rått kjøtt, og ikke på samme skjærfjøl, sier hun.

Alvorlige komplikasjoner

I verste fall kan smitten føre til Guillain-Barrés -syndromet som ødelegger det perifere nervesystemet og kan føre til livstruende situasjoner, særlig dersom ånderettssystemet blir påvirket.

Den kan også føre til reaktiv artritt som innebærer leddbetennelse, øyebetennelse og urinrørskatarr. Folk med nedsatt immunforsvar, eller annen smitte som Klamydia, er spesielt utsatte. (ANB)

Her kan du lese mer om bakterien eksplosiv vekst

Artikkeltags