Omskjæring blir ikke forbudt

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Forbud mot omskjæring av guttebarn er ikke aktuell politikk i Norge, ifølge helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap).

DEL

I stedet skal inngrepene skje på sykehus.

Det blir trolig konklusjonen når helsedepartementet skal ta stilling til omskjæring av gutter i Norge, skriver VG.

Senterpartiet har flere ganger tatt til orde for å forby rituell omskjæring av gutter. Debatten blusset opp etter at en to uker gammel gutt fra Oslo døde etter at han ble omskåret på et legekontor på Oslos østkant i mai i år.

– Omskjæring er et overgrep uansett kjønn. Det handler om små barns rettigheter. I USA dør 100 gutter hvert år etter omskjæring. Man skal ikke skjære i friske kjønnsorganer til forsvarsløse barn, sier Jenny Klinge (Sp).

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen avviser imidlertid noe forbud.

– Om vi gikk inn for et forbud, ville vi bli eneste land i verden til å forby rituell omskjæring. Derfor kan jeg ikke tenkte meg at det blir aktuelt, sier Strøm-Erichsen til VG.

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i fjor vår ut på høring et forslag til lovregulering av rituell omskjæring av guttebarn. I høringsnotatet blir det foreslått at inngrepet må utføres av leger eller andre eksperter, og at det skal være gratis.

Hvis staten skal betale for inngrepet vil det koste om lag 13 millioner kroner per år om 2.000 gutter skal omskjæres.

Under høringsrunden har både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet, Human-Etisk Forbund, Ressurssenteret for menn og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo ønsket en slutt på praksisen. (ANB-NTB)

Artikkeltags