Staten og tobakksgigant i retten

Philip Morris har saksøkt Norge på grunn av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk.

Philip Morris har saksøkt Norge på grunn av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er duket for halvannen ukes strid i Oslo tingrett om forbudet mot synlige tobakksvarer i norske butikker.

DEL

Philip Morris Norge, som er del av verdens største tobakksselskap, har saksøkt den norske stat for å få opphevet forbudet mot å stille sigarettpakker, tobakk og snus synlig ut i butikkene. Mandag møtes partene i Oslo tingrett.

Tobakksselskapet mener blant annet at forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Som ledd i søksmålet har Oslo tingrett hentet inn en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA- domstolen i Luxembourg.

Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

Forbudet mot synlige tobakksvarer i butikken trådte i kraft første januar 2010 etter å ha blitt vedtatt av Stortinget vinteren 2009. Høyre, Venstre og Frp stemte imot forslaget.

Forbudet påførte handelsstanden store kostnader. Butikkene måtte bygge om for å skjule varene. 500 millioner kroner kom regningen på, ifølge HSH.

– Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge.

Men spørsmålet selskapet vil konsentrere seg om i rettssaken, er om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å nå dette målet.

Philip Morris tolker nemlig EFTA-domstolens uttalelse i saken slik at norske myndigheter må bevise at formålet med forbudet ikke kunne ha vært oppnådd med mindre restriktive virkemidler.

Intensjonen ikke oppnådd

Advokat Jan Magne Juuhl-Langseth ved advokatfirmaet Schjødt fører saken for Philip Morris Norge.

Hans utgangspunkt i rettssaken vil være at forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene ikke har hatt virkning for totalbruket av tobakk, og at intensjonen med forbudet dermed ikke er oppnådd.

Philip Morris Norge mener å kunne dokumentere at forbruket av ikke-registrerte tobakksvarer, det vil si smuglervarer og ikke-avgiftsbelagt varer, har økt etter at det såkalte synlighetsforbudet ble innført.

Selskapet mener også å kunne påvise at store, etablerte sigarettmerker har styrket sin markedsandel etter at forbudet kom.

– Små og nye merker har tapt, sier kommunikasjonsdirektør Helland.

Helsemessig virkning

EFTA-domstolen mener det er sannsynlig at forbudet mot synlig tobakk kan ha en helsemessig virkning, i hvert fall på lang sikt.

Og domstolen sier videre at med mindre det motsatte er bevist, er forbudet et fornuftig virkemiddel.

Advokat Ketil Bøe Moen hos Regjeringsadvokaten fører saken for staten.

Rettens formann er Elisabeth Wittemann. Oslo tingrett har avsatt halvannen uke til saken. (ANB-NTB)

Artikkeltags