– Trening den beste resepten

Stiftelsen Aktiv mot kreft arbeider hardt for å stimulere kreftpasienter til fysisk aktivitet. Daglig leder Helle Aanesen framholder at betydningen av dette i kreftbehandlingen er godt dokumentert i nyere forskning.

Stiftelsen Aktiv mot kreft arbeider hardt for å stimulere kreftpasienter til fysisk aktivitet. Daglig leder Helle Aanesen framholder at betydningen av dette i kreftbehandlingen er godt dokumentert i nyere forskning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En ny nettportal skal sette fart i arbeidet for å gjøre fysisk aktivitet til en integrert del av kreftbehandlingen.

DEL

Stiftelsen Aktiv mot kreft har som mål å bidra til at kreftpasienter får en bedre hverdag. Et viktig middel for å oppnå dette er å stimulere til fysisk aktivitet, noe man nå vil synliggjøre enda mer på sitt nye nettsted pusterommene.no.

– Vi håper det blir en portal til glede og bruk for flest mulig kreftpasienter, sier stiftelsens daglige leder, Helle Aanesen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tittelen på nettportalen henspeiler på lavterskeltilbudet for trening og aktivitet, som stiftelsen har etablert på fem norske kreftsykehus.

– Vi synes «Pusterom» er et godt navn på treningssentrene. Det gir assosiasjoner både til fysisk aktivitet og til det å få et frikvarter fra sykehushverdagen, sier Helle Aanesen.

De fem sykehusene hvor Aktiv mot kreft foreløpig har etablert et slikt tilbud er Haukeland i Bergen, fylkessykehusene i Skien og Gjøvik, Radiumhospitalet og Ullevål sykehus i Oslo. Sistnevnte ble nylig gjenåpnet i nye flotte lokaler. I løpet av året kommer det også i Stavanger og Trondheim – og i Ålesund, Tønsberg, Tromsø og Kristiansand er tilbudet på planleggingsstadiet.

Det er en stadig mer utbredt oppfatning – og godt dokumentert i nyere forskning – at fysisk aktivitet har stor betydning i behandlingen av kreftpasienter.

– Positive virkninger som er påvist er mer energi og overskudd, redusert tretthet, mindre kvalme, bedre søvn, større evne til å holde stabil vekt, mindre angst og depresjon, bedre selvbilde osv. Kort sagt høyere velvære og livskvalitet. I sum fører også dette til at pasientene tåler behandlingen bedre, framholder Aanesen.

Hun trekker fram Grete Waitz som det beste eksemplet på nettopp det.

– Da Grete fikk sjokkbeskjeden, fulgte hun den tradisjonelle «resepten» som legen foreskrev, gikk hjem og la seg på sofaen i håp om at kroppen selv ville bruke energi på å ordne opp. Der ble hun bare mer deprimert og ute av seg.

– Med god hjelp av den levende sykkellegenden Lance Armstrong, kom hun seg ut av sofaen og opp på tredemølla. Slik fikk hun både humør og livsgnist tilbake. Med daglig trening tålte hun deretter behandlingen veldig godt. Hver tredje uke i fire-fem år fikk hun cellegift, og var overbevist om at det var treningen som gjorde at hun tålte det, sier Aanesen, men er rask med å legge til:

– Grete var ekstrem. Det er veldig individuelt hva den enkelte pasient er i stand til, avhengig av bl.a. egen fysisk form og krefttype. Det er viktig i samråd med legen sin å finne den rette balansegangen.

Dette ønsker Aktiv mot kreft å bidra til med sin nye portal.

– Der finner man masse relevant informasjon om fysisk aktivitet, avspenningsøvelser, kosthold, forskning osv. Vi håper dette også vil bli en markedsføringskanal overfor leger og medisinsk personell, sier Helle Aanesen. (ANB)

Artikkeltags