Vil ha gym hver dag

Leder i Yngre legers forening, Johan Torgersen, og hans to barn Theodor på tre og et halvt år og Johanna på snart seks går på skøyter i nærområdet i Ullevål Hageby i Oslo. Både skolen og nærmiljøet må bidra til at barn og unge kan være mer fysisk aktive, mener Torgersen.

Leder i Yngre legers forening, Johan Torgersen, og hans to barn Theodor på tre og et halvt år og Johanna på snart seks går på skøyter i nærområdet i Ullevål Hageby i Oslo. Både skolen og nærmiljøet må bidra til at barn og unge kan være mer fysisk aktive, mener Torgersen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Legeforeningen vil ha slutt på stillestitting blant barn og unge og tar til orde for at alle elever bør ha kroppsøving hver dag.

DEL

Denne uken presenterte helsedirektør Bjørn-Inge Larsen rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2011». En av utfordringene det pekes på i rapporten, er hvordan man skal aktivisere ungdommer. Tallene viser nemlig at 15-åringer er mer stillesittende enn de aller eldste. Leder i Yngre legers forening, Johan Torgersen, mener dette er alarmerende.

– Tall fra Folkehelseinstituttet viser at en av fem åtteåringer i dag har overvekt eller fedme. Det at overvekt øker hos barn og unge er et alarmerende tegn, sier Torgersen, som også sitter i Legeforeningens sentralstyre, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helsedirektoratet foreslår nå at det bør innføres fysisk aktivitet på skolen hver dag. Dette mener også Legeforeningen, som uavhengig av Helsedirektoratets utspill, har sendt dette innspillet til Utdanningsdirektoratet i et høringssvar. Utdanningsdirektoratet har ute på høring endringer i faget kroppsøving i grunnskolen og videregående skole.

– Vi har lenge ment at barn og unge i grunnskolen og videregående skole bør ha kroppsøving hver dag. Aktiviteten må opp hos barn og unge, og skolen må bidra til det, sier Torgersen.

Tiltaket er viktig ikke minst fordi fysisk aktivitet i skolen når alle elever uansett bakgrunn, påpeker Torgersen, som er opptatt av å bekjempe sosiale ulikheter når det gjelder folks helse.

– I Norge er helsa god, men det er store forskjeller mellom ulike befolkningsgrupper, og det er veldig urettferdig. Forskjellene har sammenheng med foreldrenes utdanning, yrke og inntekt, men barna bestemmer jo ikke selv hvilken gruppe de kommer i. På skolen nås imidlertid alle barna på lik linje, påpeker Torgersen.

Skøytebaner og ballbinger

For å stimulere til mer fysisk aktivitet blant barn og unge mener Torgersen også at det må stimuleres til mer fysisk aktivitet i barnas nærmiljø. Også der er det viktig med fokus på likhet for alle barn, påpeker han.

– I Oslo, for eksempel, vil man nok se ganske store forskjeller på nærmiljøene. Her i Ullevål Hageby har vi en gruppe fedre og bestefedre som har tatt på seg å vanne skøytebanen hver eneste dag og slik sørger for skøyteis vinteren gjennom. Det er nok ikke alle bydeler som har sånne besteforeldregrupper, men det er ikke barnas feil, påpeker Torgersen.

– Nærmiljøene må kunne tilby aktiviteter som skøytebaner og fungerende ballbinger. Det må være mulig for barna å gå til skolen, og det må være sykkelstier og gangveier, slik at det ikke oppfattes som farlig. Og så må foreldre kunne komme litt senere på jobb fordi de følger barna sine til fots til skolen, framfor å kjøre dem, sier Torgersen. (ANB)

Artikkeltags