Vil legalisere hamp

Bonde Lavrans Skanke på Ørlandet i Sør-Trøndelag klagde i 2006 etter at daværende helseminister Sylvia Brustad fortsatt ville forby dyrking av hamp.

Bonde Lavrans Skanke på Ørlandet i Sør-Trøndelag klagde i 2006 etter at daværende helseminister Sylvia Brustad fortsatt ville forby dyrking av hamp. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Helse- og omsorgsdepartementet vil legalisere industriell bruk av hampplanten, også kjent som cannabis.

DEL

Enkelte hamparter kan brukes til fremstilling av narkotika, og all besittelse og bruk av cannabis, dyrking inkludert, er forbudt i Norge. Men nå vil Helse- og omsorgsdepartementet ha en oppmyking av lovverket.

I et brev til Legemiddelverket og Mattilsynet ber departementet om å få utarbeidet et forslag til endring av reglene slik at dyrking av den typen hamp som brukes til industrielle formål, kan bli tillatt, skriver Dagens Medisin. Forslaget støttes av Landbruks-og matdepartementet.

I 2001 gikk daværende landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) inn for oppheving av forbudet, men fikk sterk kritikk både av narkotikapolitisjefen i Oslo politidistrikt og av rusavholdsorganisasjoner.

Så er da også Helse- og omsorgsdepartementet seg bevisst hvilke reaksjoner en eventuell oppheving av forbudet mot industriell hamp kan medføre:

– Det kan tenkes at en åpning for dyrking av industriell hamp kan tolkes som et signal om oppmyking av norsk narkotikapolitikk, heter det i brevet.

Hampplanter som brukes for fremstilling av narkotika må bestå av minst 6-7 prosent av virkestoffet THC, mens plantene som er aktuelle for industriell produksjon, inneholder mindre enn 0,2 prosent. (ANB-NTB)

Artikkeltags