Færre medisiner – bedre liv

Norske sykehjem har mye å gå på når det gjelder legemiddelbruk blant de eldre.

Norske sykehjem har mye å gå på når det gjelder legemiddelbruk blant de eldre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er mulig å halvere medisinbruken ved norske sykehjem.

DEL

Dersom sykehjemmene innfører den egenutviklede metoden som Oppsalhjemmet i Oslo har sverget til i snart åtte år, kan man mer enn halvere de legemidlene som beboerne bruker.

– Alle tiltak som bidrar til å redusere feil legemiddelbruk, er velkomne, sier stortingspolitiker Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Riktige legemidler

Ved Oppsalhjemmet, som driftes av Norlandia Care, reduseres den gjennomsnittlige bruken av legemidler ganske kraftig i løpet av de første ukene etter ankomst – fra 6-18 medisiner til 4,9. På noen avdelinger har snittet sunket til tre.

– Denne metodikken høres fantastisk ut. Å sikre riktig legemiddelbruk er en viktig del av det å yte helsetjenester med høy kvalitet, sier Høyres helsepolitiske talsperson.

– Jeg liker spesielt godt at det tas tak i medisinbruken med en gang pasienten kommer og at den enkelte pasient får en skreddersydd oppfølging. Når vi vet hvor farlig feil medisinbruk kan være, er det uhyre viktig at pasienten blir tatt på alvor, sier Wilhelmsen Trøen.

Går i bresjen

Tone Wilhelmsen Trøen er helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Tone Wilhelmsen Trøen er helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget. Foto:

Resultatene av Oppsalhjemmets metode er så gode at Institute for Healthcare Improvement (IHI) nå vil introdusere modellen internasjonalt. IHI er den største organisasjonen som driver med kvalitetsforbedring av helse på verdensbasis. President Maureen Bisognano i IHI konkluderer med at modellen både er «fantastisk og unik».

– Det er flott at vi har private sykehjem som går i bresjen for slik kvalitetsforbedring. Det er virkelig en fjær i hatten at arbeidsmetoden deres nå skal introduseres internasjonalt, mener Høyre-politikeren.

Metodikken høres fantastisk ut.

Tone Wilhelmsen Trøen, stortingspolitiker (H)

Rekordlave tall

Stephan Ore er sykehjemslege og medisinsk ansvarlig ved Oppsalhjemmet.

Stephan Ore er sykehjemslege og medisinsk ansvarlig ved Oppsalhjemmet. Foto:

Norge står, ifølge medisinsk ansvarlig ved Oppsalhjemmet, Stephan Ore, midt oppe i en medisineringskatastrofe blant de eldre. Det er også hovedårsaken til at Oppsalhjemmet har jobbet systematisk med å stramme inn på legemiddelbruken.

– Vi har nå rekordlave tall på faste medikamenter på våre beboere, hevder han overfor ANB.

– Vi er glade for å ha utviklet en god systematikk, men det mest innovative er at vi gjenskaper mennesket i beboerne, påpeker Stephan Ore. (ANB)

Artikkeltags