Advarer mot overgrep

Reaksjonene mot romfolk i Oslo-området minner om aksjoner andre steder i Europa, sier Thorbjørn Jagland.

Reaksjonene mot romfolk i Oslo-området minner om aksjoner andre steder i Europa, sier Thorbjørn Jagland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Reaksjoner mot og utsendelse av romfolk som gruppe vil være i strid med Europas menneskerettskonvensjon.

DEL

Det fastslår Thorbjørn Jagland.

Generalsekretæren i Europarådet vil ikke legge seg opp i hvordan situasjonen med romfolkets leir i Oslo løses, men markerer seg sterkt imot enhver reaksjon mot dem som kollektiv fra samfunnets side.

– Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen fastslår at alle har krav på individuell behandling, ikke som gruppe, sier Jagland.

– Situasjonen ligner mye på tilsvarende situasjoner over hele Europa hvor romfolk blir trakassert, sier han, og understreker at han særlig sikter til språkbruken når saken omtales.

Språket i debatten må holde seg innenfor anstendige rammer, sier Jagland.

– Deportasjon er for eksempel et ord som ikke hører hjemme i denne sammenhengen, poengterer han.

– Ordbruken er minst på høyde med det man hører og ser i andre land i Europa, for eksempel i Ungarn, tilføyer Jagland, og gjentar at man må holde seg til de lover og regler som gjelder.

I Ungarn har det høyreekstreme partiet Jobbik hatt opp mot 20 prosent støtte på meningsmålinger. Jobbik står i spissen for kampanjer mot sigøynerbefolkningen, inkludert alvorlige voldshandlinger.

Den tidligere statsministeren, utenriksministeren og lederen av Arbeiderpartiet forteller at Europarådet i løpet av halvannet år har utdannet rundt 1.000 «meglere» eller «mellommenn» som skal bistå romfolk og lokale myndigheter i å løse problemer og finne løsninger i lokalsamfunnet.

Disse er alle sammen sosialarbeidere som har fått spesialopplæring gjennom Europarådet.

– Hvis man ønsker å hjelpe, kan man se på dette, sier han, og bekrefter at romfolkets situasjon er en sak høyt på Europarådets saksliste.

Han trekker blant annet fram en dom mot Tsjekkia i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Tsjekkia ble dømt etter at man i et område systematisk og over lengre tid hadde sendt barn av romfolk til en skole for psykisk utviklingshemmede.

Romfolket utgjør ifølge EU og Europarådet den største minoriteten i Europa, anslått til 10-12 millioner mennesker. Særlig landene i Sørøst-Europa har mange innbyggere fra romfolket, en fellesbetegnelse på mange forskjellige grupper som også betegnes som sigøynere.

Europarådet har ved flere anledninger tatt initiativ til kampanjer og aktivitet som skal bedre romfolkets situasjon. Men det går sjelden lang tid mellom hver gang det meldes om episoder som har forbindelser med eller utgjør alvorlige forbrytelser mot romfolk.

Senest i forrige uke arresterte italiensk politi18 medlemmer av en familie i Napoli tilknyttet den italienske kriminelle organisasjonen Camorraen, mistenkt for drapsforsøk og brannstiftelse.

Flere av de arresterte settes i forbindelse med nedbrenningen av en leir som 350 romfolk bodde i. Forbrytelsen skjedde i desember 2010 og skyldtes ifølge etterforskere at de kriminelle ikke ønsket å ha barn fra romfolket på samme skole som deres egne barn skulle gå på.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International (AI) rapporterer jevnlig om overgrep mot romfolk.

I Serbia ble fem familier med barn nylig tvangsflyttet fra Beograd til Nis og innlosjert i et lagerhus uten vann, sanitærutstyr og strøm, meldte AI.

Organisasjonen har også nylig protestert mot politiets voldsbruk mot romfolk i Hellas.

Åtte familier i slutten av mai ble tvangsutkastet fra militærbrakker de hadde fått til disposisjon utenfor Albanias hovedstad Tirana, meldte organisasjonen også. (ANB-NTB)

Artikkeltags