Alvorlig skadd

En kvinne ble skadet da en lastebil kjørte på en syklist på Grønland i Oslo tirsdag.sykkelulykke.

En kvinne ble skadet da en lastebil kjørte på en syklist på Grønland i Oslo tirsdag.sykkelulykke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En mann i 20-årene ble alvorlig skadd da han syklet ned en trapp og landet på hodet i Oslo lørdag kveld.

DEL

Øyenvitne er forundret over at trappa ikke har sperringer.

Ulykken skjedde i 21.30-tiden utenfor lokalene til Skatt Øst like ved Jernbanetorget i Oslo sentrum. Plassen er populær blant skatere.

– Mannen satte ut på sykkel øverst i trappen. Han syklet ned i kjempefart og landet med hodet først i asfalten der trappen sluttet, forteller Elisabeth Norheim til NTB. Hun var på stedet sammen med sin 15 år gamle sønn da ulykken skjedde.

– Jeg løp bort til ham, og da så jeg at han hadde fått en alvorlig hodeskade. Han hadde en kjempestor kul i panna og klarte nesten ikke å puste. Han hadde puls, men responderte ikke da vi snakket til ham og kløp i ham, sier Norheim.

Førstehjelp

Norheim forteller at hun umiddelbart begynte å utføre førstehjelp på mannen. Ifølge henne var det tre skategutter i nærheten, og etter hvert kom også de bort for å hjelpe til.

– Jeg fikk den ene til å ringe ambulansen, og det føltes veldig lenge før den kom. Mannen klarte ikke å røre på seg og sluttet å puste ved jevne mellomrom, sier Norheim.

Ullevål sykehus opplyste søndag morgen at mannen, som er cirka 25 år gammel, er alvorlig skadd.

Hadde ikke hjelm

Den skadde hadde ifølge Norheim ikke på seg hjelm.

– Det er livsfarlig at folk sykler rundt uten hjelm, og hjelmen kan bety forskjellen på liv og død. Hadde han hatt på seg en hjelm, ville han mest sannsynlig ikke blitt så alvorlig skadd, sier hun.

Ifølge Norheim er området utenfor Skatt Øst Oslos mest populære skateområde etter Rådhusplassen. Hun håper nå at trappen, som er svært stor og bred, vil bli sikret slik at lignende ulykker ikke kan skje igjen.

– Sperr trappa

– Sønnen min pleier å skate her, og han har fortalt meg at det er mange som sykler ned den trappa. Er det noen som må dø før politiet skal gjøre noe med den trappa? Det går an å sette forskjellige sperrer i en sånn trapp, slik at ikke folk setter ut på sykkel der, sier hun.

Norheim forteller også at den skadde ikke er blant dem som pleier å være på området ved Skatt Øst.

– Han var der helt alene. Sønnen min tror han var en helt vanlig gutt som bare prøvde å kjøre ned trappa, sier hun.

Ulykken er ifølge Norheim også et bevis på at de som holder på med skating og annen ekstremsport, bør kunne førstehjelp.

– Det er livsviktig at de som holder på med dette, kan førstehjelp, for når noen først skader seg, da skader de seg hardt, sier hun. (ANB–NTB)

Artikkeltags