Åpner for Frp-samarbeid

Knut Arild Hareide åpner for et samarbeid med Frp.

Knut Arild Hareide åpner for et samarbeid med Frp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide anbefaler partiet å åpne for regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

DEL

KrF kan dermed stå overfor et linjeskifte, skriver Vårt Land.

Under partilederne Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik var et regjeringssamarbeid med Frp utelukket. Hareides presenterer sin anbefaling for partiet under en strategikonferanse fredag. Vedtaket gjøres lørdag.

– Jeg er ikke enig i at det er et stort steg, fordi det er politisk gjennomslag som vil være avgjørende. Vi må kunne stille oss bak en regjering fullt og helt. Også Høybråten sa han ville snakke med alle, sier Hareide.

Men KrF-lederen går likevel lenger og sier han vil kunne regjere sammen med Frp.

– Ja, hvis vi får et betydelig gjennomslag, vil jeg ikke her og nå avvise det. Men jeg sier også, ut ifra de politiske forskjellene, at jeg anser det som lite sannsynlig, sier Hareide.

Han tror at KrF kan være en viktig brikke.

– Hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall, skal KrF være løsningen for et skifte. Vi vil snakke med alle partier på ikke-sosialistisk side, sier Hareide.

Han legger til at han ikke vil være garantist for en ny regjering og ser ikke på en firepartiregjering som det mest sannsynlige alternativet. Øverst på ønskelisten har han en regjering som består av Høyre, KrF og Venstre. For å danne regjering med Frp, trenger han signaler i KrF-saker.

– I så fall må vi få mange nye signaler fra Frp i viktige saker. Vi er et sentrumsparti. Nøkkelordene for meg nå er skifte og sentrum. Vi foretrekker derfor en trepartiregjering av Høyre, KrF og Venstre. Men gitt et borgerlig flertall, så låser vi ikke døren for Frp og kaster nøkkelen, sier Hareide til Aftenposten.

Han peker på store forskjeller mellom KrF og Frp i verdispørsmål og saker som handler om bistand, landbruk, alkohol og kamp mot det han kaller sorteringssamfunnet.

– Vi vil ha et skifte for å få mer KrF-politikk. Det står i konflikt med å føre Norge i en sterk høyreretning, sier Hareide.

Rødgrønt samarbeid er derimot ikke på Hareides ønskeliste.

– Ap og Martin Kolberg har gjort det klart at alt annet enn rødgrønn regjering er bare tull. Det har gjort vårt strategiske valg lettere. Dessuten provoserer regjeringen oss stadig i familiepolitikken og i verdispørsmål, samtidig som frivillige og ideelle institusjoner legges ned «en mass», sier han.

Strategien hans kan oppsummeres slik: KrF utelukker ikke å sitte i regjering med Frp. KrF vil jobbe aktivt for en regjering av Høyre, Venstre og KrF. KrF vil kunne støtte etableringen av en Høyre/Frp-regjering, men KrF vil ikke gå i regjering hvis ikke Venstre blir med.

Etter det Aftenposten forstår, vil landsstyret i KrF samle seg bak Hareide. Argumentet er at de kristenkonservative og høyresiden i KrF gjerne ser Frp og KrF i samme regjering. Venstresiden i KrF vil tenke at den ikke har noe annet valg etter to perioder med rødgrønn regjering.

Frp-leder Siv Jensen er glad for Hareides uttalelser.

– Jeg registrerer at han kan se for seg å sitte i regjering sammen med oss. Vi er nå et langt skritt videre i retning av en ny ikke-sosialistisk regjering, sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg gleder seg også.

– Dette er veldig hyggelige signaler fra KrF og Knut Arild, sier hun. (©NTB)

Artikkeltags