Arbeiderpartiet fyller 125 år

Statsminister Jens Stoltenberg og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Statsminister Jens Stoltenberg og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med taler av Jens Stoltenberg, Eskil Pedersen og Gro Harlem Brundtland feirer Arbeiderpartiet sitt 125-årsjubileum tirsdag.

DEL

Rundt 400 gjester er ventet å skulle delta på jubileumsarrangementet i Folkets Hus i Oslo tirsdag.

Kulturminister og leder av kvinnenettverket i Arbeiderpartiet Anniken Huitfeldt ønsker velkommen, mens LO-leder Roar Flåthen er den eneste taleren «utenfra» som får ordet i løpet av den snaut tre timer lange feiringen. Det finnes nok av historikere i Norge som kan fortelle om hvordan Ap ble til, hvilke verdier partiet er tuftet på og hvordan det har preget det norske samfunnet. Men tirsdag er det artist Ingrid Bjørnov som skal fortelle partiets 125 år lange historie på sitt musikalske vis.

Den historien er «en historie om hvordan Norge går fra å være et fattig land med store forskjeller, til verdens rikeste land med frihet for alle. Det er historien om hvordan fagbevegelse, næringsliv, organisasjoner og folk over hele landet skapte den norske samfunnsmodellen», ifølge partisekretær Raymond Johansen.

I en kronikk til pressen mandag skriver Johansen at det første partiprogrammet bare hadde bare fire punkter: alminnelig stemmerett, lovfestet normalarbeidsdag, direkte skatt og støtte til streikeretten.

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (81) poengterer slektskapet mellom arbeiderbevegelsen og partiet - og har merket seg at andre politiske krefter forsøker ta noe av æren for den norske modellen.

– Vi har skapt et samfunn som jeg tror alle liker. Den nordiske modellen er voldsomt populær, og det interessante er at knapt i noe samfunn er folk så like og så nær hverandre som i det norske. Det er interessant å se hvor mange som gjerne vil få æren for å ha startet det hele og bidratt til det, sier han i et intervju på Aps nettsted.

For 125 år siden tirsdag møttes 29 representanter fra 19 fagforeninger i et hus utenfor Arendal. Der og da ble Det norske Arbeiderparti stiftet for å organisere arbeidstakere og fagbevegelsen til kamp for et mer rettferdig og sosialistisk samfunn.

Partiet har dominert norsk politikk fra mellomkrigstida og fram til i dag. Når dagens leder tar imot partifellene i Folkets Hus i Oslo er det i en tid fortsatt preget av sorg over de menneskelige tapene 22. juli for et år siden. Han må også håndtere uroen over den knusende rapporten til 22. juli-kommisjonen.

Rapporten gir den rødgrønne regjeringen en vesentlig del av skylden for det som beskrives som en omfattende systemsvikt i alle ledd. Opposisjonen på Stortinget lukter på mistillit mot Stoltenberg som øverste ansvarlige de siste sju årene. (ANB-NTB)

Artikkeltags