Arkeologisk sensasjon i Fyresdal

Artikkelen er over 13 år gammel

Neil Battin trodde han så et glasskår på ei strand ved Fyresvatn i Telemark. Men det var ikke et glasskår, men en mellom 4.000 og 4.500 år gammel pilspiss i flint. Arkeolog Geir Sørum kaller funnet en arkeologisk sensasjon.

DEL

Det var i april i fjor at Neal Battin fant pilspissen ved Fyresvatn. Pilspissen ble funnet i vannkanten, på et sted som heter Røykjenes.

– Det pleier dessverre å ligge rester etter knuste ølflasker der, og jeg trodde det var glasskår jeg så, sier Battin til Telemarksavisa.

Da han plukket det opp for å fjerne det, oppdaget han at det var en eldgammel pilspiss.

Gjorde flere funn

I vår var det ekstra lav vannstand på funnplassen, som normalt er dekket av snø og is tidlig på våren. Og da gjorde Battin flere funn på stedet, deriblant steinredskaper som er brukt til å skrape skinn med.

– Det er en veldig historisk plass, og det er også slagg fra jernalderen der. Nå er funnstedet under vann igjen, sier Battin.

Battin er interessert i arkeologi, og har blant annet studert litt arkeologi i Bergen. Han har også vært med på utgravninger. Under Bygdedagen i Fyresdal møtte han arkeolog Geir Sørum, som ble helt i hundre over Battins funn. Battin overleverte det han fant til Sørum.

– Fineste fra Telemark

Arkeolog og rådgiver Geir Sørum i Telemark fylkeskommune sier at pilspissen i flint er rundt to centimeter lang.

– Den er flatretusjert, som er en av de fineste metodene de lagde pilspisser på. Den metoden ble brukt i siste biten av steinalderen og litt inn i bronsealderen. Pilspissen er mellom 4.000 og 4.500 år gammel. Det er gjort veldig få slike funn i Fyresdal tidligere, og dette er den flotteste pilspissen jeg har sett fra Telemark, sier Sørum.

Han sier at det ikke er flint i området, og at den derfor er importert.

– En ukjent boplass

Han sier også at det er funnet andre gjenstander på stedet, som blant annet redskap i bergkrystall.

– Det er også funnet noe avslagsrester fra redskapsproduksjon. Dette viser at det har vært en bosetting der som vi ikke har visst om.

Sørum sier at den lille pilspissen er så flott utført at det er helt utrolig.

– Mothakene er utrolig små. Den er lagd ut fra ei blokk, og et feilhugg så er den ødelagt. Funnet er Battins fortjeneste, han skal ha all ære for det.

Oldsakssamlingen skal nå se nærmere på funnet. (ANB)

Artikkeltags