Arvet hytte og slapp arveavgift

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har arvet en tredel av foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold, men kan ha spart over 300.000 kroner i arveavgift. Prisen er nemlig altfor lav, mener meglere.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har arvet en tredel av foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold, men kan ha spart over 300.000 kroner i arveavgift. Prisen er nemlig altfor lav, mener meglere. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at arveavgiften ikke er beregnet etter at han arvet en tredel av foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold.

DEL

Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla. Den kunngjorde overdragelsessummen på 1,2 millioner kroner utløser ikke arveavgift for de to søsknene.

– Ligningsmyndighetene har fått og vil få alle relevante opplysninger via advokat. Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg vil selvsagt forholde meg til ligningsmyndighetenes konklusjon, skriver statsministeren i en tekstmelding til NTB.

Ifølge grunnboken er Jens og Camilla Stoltenberg oppført som eiere av hver sin tredel av eiendommen. Den siste tredjedelen er registrert på Ingeborg Augusta Stoltenberg, skriver Finansavisen.

Verdianslaget på fritidseiendommen står ikke i stil med hva andre eiendommer i området vurderes til. En megler Finansavisen har snakket med, mener eiendommen er verd langt mer enn det Stoltenberg-søsknene måtte gi for sine to tredeler.

– Den er mye verdt, i hvert fall 10 millioner. Man må imidlertid huske på at det er prisdempende at eiendommen deles opp i flere, sier megleren som ikke ønsker å framstå med navn.

Med en prislapp på 10 millioner kroner, ville Camilla og Jens Stoltenberg måttet betale 365.000 kroner i arveavgift hver, men siden barn kan arve 470.000 kroner hver av sine foreldre før det beregnes arveavgift, slipper de unna. Skatteetaten opplyser på sine hjemmesider at bolig- og fritidseiendom skal føres opp med antatt salgsverdi. Det er skattekontoret som foretar den endelige fastsettelsen av verdien.

Ifølge Karianne Hammer i Privatmegleren har en eiendom i samme området som er til salgs nå, en prisantydning på 6,9 millioner kroner. I motsetning til Stoltenberg-eiendommen har denne 40 meter til sjøen og egen brygge. Stoltenbergs eiendom har ingen strandlinje, men hovedhus, anneks og bryggerett.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik Olsen mener saken kan ødelegge troverdigheten for skattepolitikken.

– Dersom det som står i Finansavisen er sant, så kan ikke Stoltenberg springe rundt med pekefingeren og si at folk må betale sin skatt med glede. Dersom statsministeren kan gjøre dette så må alle kunne gjøre det, vil folk tenke. Dette ødelegger troverdigheten for hele skattepolitikken, sier Solvik Olsen til tv.2.no.

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner skriver i en twittermelding at arveavgiften må fjernes.

– Den rammer hardt ved generasjonsskifte i bedrifter og når barna skal overta familiehytta eller barndomshjemmet, skriver han. (ANB-NTB)

Artikkeltags