Åse Kleveland gjenvalgt

Åse Kleveland fortsetter som styreleder i Human-Etisk Forbund.

Åse Kleveland fortsetter som styreleder i Human-Etisk Forbund. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Åse Kleveland (60) ble søndag enstemmig gjenvalgt som styreleder i Human-Etisk Forbund.

DEL

Nestleder Leonid Rødsten (57), fra Nordland ble også gjenvalgt. I tillegg ble scientologikritikeren Andreas Heldal-Lund (44) fra Rogaland valgt som nytt medlem av hovedstyret. Alle er valgt for to år.

65 delegater fra hele landet deltok på landsmøtet på Lillestrøm i helgen.

– Klarere skille

– Vi må få et klarere skille mellom religion, kultur og individ, sa styreleder Åse Kleveland i sin åpningstale til landsmøtet.

Hun mener religionsdebatten nå er lenger opp på dagsorden enn på veldig lenge.

– Forskjellen i dag er at det handler om forholdet til andre religioner, først og fremst islam. Denne debatten er viktig, men for at den skal bringe oss fremover og ikke føre til fremmedhat og segregasjon, må vi fastholde at hvert menneskes rett til å tro innebærer en forpliktelse til - på individuell basis - å ta stilling til de konsekvensene som den egne troen har for andre mennesker, sa Kleveland blant annet.

– Godt valg

Landsmøtet i Human-Etisk Forbund ønsket søndag Den norske kirke et godt valg av nye menighetsråd.

– Vi registrerer at Den norske kirke er på vei mot å bli et fritt og selvstendig trossamfunn, slik menneskerettighetene forutsetter at tros- og livssynssamfunn skal være for å sikre livssynsfriheten. En grunnleggende rettighet er adgangen til å velge sine egne ledere, heter det i en resolusjon fra forbundet.

Nei til muslimhets

I en annen resolusjon sier Human-Etisk Forbund ja til religionskritikk og nei til muslimhets.

– Vi tar skarp avstand fra all hets mot muslimer. Den retningen debatten om islam har tatt i deler av samfunnet nå, er skremmende. Trakassering av muslimer hindrer integrering, og det er bekymringsfullt at unge muslimer født og oppvokst i Norge, sier at de føler seg fremmede i sitt eget land, heter det blant annet i resolusjonen.

Samtidig understreker Human-Etisk Forbund at religionskritikk og retten til sterke ytringer er viktig, og de er fornøyde med at den gamle blasfemiparagrafen endelig er avskaffet. (ANB-NTB)

Artikkeltags