Avslutter observasjon

Observasjonen av Anders Behring Breivik er avsluttet.

Observasjonen av Anders Behring Breivik er avsluttet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De nye sakkyndige i terrorsaken trenger ikke ytterligere observasjon av Anders Behring Breivik for å kunne konkludere i spørsmålet om hvorvidt han er utilregnelig eller ikke.

DEL

I snart tre uker har et team på rundt ti spesialutdannende psykiatriske sykepleiere, samt psykiatere, fra Dikemark sykehus observert 33-åringen døgnet rundt i et spesialinnredet rom på Ila fengsel. De rettsoppnevnte psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen fikk rettens kjennelse til å observere Breivik ut mars, men de to psykiaterne sier seg nå fornøyd med tre ukers observasjon fram til onsdag.

- Vi har besluttet å avslutte nå, fordi vi har fått et veldig fyldig materiale fra teamet som observerer Breivik, og vi tror ikke vi vil få ytterligere ny informasjon ved å fortsette tiden ut, sier psykiater Agnar Aspaas til NTB.

Betyr det at dere nå har nok informasjon til å kunne konkludere i spørsmålet om hvorvidt han er utilregnelig eller ikke?

- Nå skal vi ha et møte med teamet fra Dikemark onsdag, og få en avsluttende rapport fram dem.

- Vil de da gi sitt syn på om han er tilregnelig eller ikke?

- Nei, de kommer til å gi sin beskrivelse av hans symptomer, så er det vi som vil uttale oss om hans tilregnelighet. Det er en nyanse der, sier Aspaas.

Agnar Aspaas og Terje Tørrisen ble i midten av januar oppnevnt som nye rettssakkyndige i terrorsaken, etter at rapporten fra de to opprinnelige sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, ble møtt med omfattende kritikk fra mange hold. Sørheim og Husby konkluderte i sin rapport med at Breivik er paranoid schizofren, at han var psykotisk da han utførte terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli i fjor. De mente han derfor ikke kan straffes, fordi han ikke er tilregnelig.

Elleve samtaler

De to nye sakkyndige har så langt hatt elleve samtaler med Breivik. To av samtalene har vært felles, resten har Tørrisen og Aspaas hatt alene med klienten. Et av ankepunktene mot de forrige sakkyndige, var at de utførte 12 av de 13 samtalene felles.

Breivik nektet først å samarbeide med de nye sakkyndige, og anket oppnevnelsen av dem. Etter at Høyesterett i midten av februar avviste anken, besluttet han imidlertid å samarbeide.

Aspaas sier han og Tørrisen foreløpig ikke har besluttet om de vil trenge ytterligere samtaler med Breivik.

- Nå vil vi jobbe med å samle tråden og bruke tiden til å få ferdig vår rapport, sier Aspaas.

Rapporten må være klar innen 10. april, seks dager før rettssaken begynner. (ANB-NTB)

Artikkeltags