Avviser å ha begått habilitetsbrudd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det var riktig av ham å ikke be om å få sin habilitet vurdert da UD bevilget 6 millioner i 2008 til Senter for nordområdelogistikk.

DEL

Grunnen er at Utenriksdepartementet og han selv har forholdt seg til og innvilget pengene til Norges Rederiforbund, understreket Støre på en pressekonferanse i departementet tirsdag.

– Utenriksdepartementet fikk en søknad fra Norges Rederiforbund om støtte til opprettelse av et slikt senter. Søknaden ble behandlet på vanlig måte i UD, og etter en måneds tid ble søknaden innvilget, sa Støre.

Saken eksploderte tirsdag etter at Dagbladet skrev at Støre hadde gitt støtte til en personlig venn, reder Felix Tschudi, som eier Tschudi Shipping Company AS.

– Jeg har ikke hatt møter eller planlegging med ham om dette senteret, understreket Støre om forholdet til Tschudi i denne saken.

– Utenriksdepartementet har forholdt seg til Norges Rederiforbund og har behandlet søknad fra Norges Rederiforbund. Jeg har ikke noe habilitetsspørsmål knyttet til mitt forhold til Norges Rederiforbund, vektla utenriksministeren.

Støre avviste at han likevel burde ha fått sin habilitet vurdert.

– Jeg har forholdt meg til det at Utenriksdepartementet har inngått en avtale med Norges Rederiforbund. Det har ikke vært beslutninger på mitt bord i denne saken knyttet til den personen eller selskapet han representerer. At det selskapet og han har investert i dette selskapet, er noe Utenriksdepartementet ikke har hatt noen formell beslutning knyttet til. Og da mener jeg at det ikke var en relevant problemstilling for meg.

Støre benekter ikke at han på et tidspunkt kjente til Tschudis engasjement i Senter for nordområdelogistikk. Han framholdt at han har kjent Tschudi i mange år, og omtalte ham som en «ledende aktør» i nordområdene og Nordvest-Russland i 20 år.

– Så at han har vært aktivt engasjert i utviklingen der, det har jeg visst om, sa Støre.

– At han kom inn i forbindelse med Rederiforbundet fra næringens side og sa at han var villig til å støtte dette kunnskapssenteret, det var Utenriksdepartementet kjent med, sa Støre.

Og på spørsmål om han selv var kjent med det, svarte utenriksministeren:

– Ja, da senteret ble etablert, var jeg kjent med det.

På et fotografi fra åpningen av senteret i Kirkenes i slutten av november 2008, gjengitt i en melding på hjemmesiden til Universitetet i Nordland, er utenriksminister Støre avbildet sammen med blant andre reder Felix Tschudi.


Kontrollkomiteen

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), sier til TV 2 at utenriksministeren burde fått foretatt en habilitetsvurdering.

Støre kommenterte ikke dette direkte, men sa at han i forbindelse med den kommende rapporten fra UD om tilskuddsforvaltningen, og i lys av interessen for den nye saken, vil legge ved relevant dokumentasjon rundt opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk.

Det vil skje når UD sender over materialet om noen dager, lovet Støre. (ANB-NTB)

Artikkeltags