Ba Monsen skamme seg

Faner med harde ord mot  tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen.

Faner med harde ord mot tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Med plakater som oppfordret prisvinneren til å skamme seg, møtte demonstranter opp før Fritt Ord-tildelingen tirsdag.

DEL

Flere hundre mennesker hadde møtt fram ved Østbanehallen i Oslo for å vise at de tar avstand mot at Nina Karin Monsen får prisen.

Monsens argumenter mot den nye ekteskapsloven er sårende og krenkende, mente tidligere Fritt Ord-vinner Kim Friele. I sin appell viste hun til at styreformann Francis Sejersted i Fritt Ord har gitt uttrykk for at det er en pris vi må være villige til å betale for ytringsfrihet.

– Det er intellektuell onani, smelte Friele til.

– Hvem skal betale? Er det Fritt Ord-komiteen? Er det barn av lesbiske og homofile? Hvem er disse «vi»? spurte hun.

– Måtte vike

Friele understreket at retten til fri ytring er grunnleggende. Men denne gangen var det to menneskerettigheter som sto opp mot hverandre. Ytringsfrihet sto opp mot retten til å leve fri for forhånelse og trakassering i det offentlige rom.

– Hensynet til mennesker må noen ganger gå foran retten til abstrakte ytringer, sa hun for å forklare sin reaksjon mot tildelingen.

Medlemmene av Fritt Ord-komiteen opplever en virkelighet som ligger langt fra virkeligheten til dem som er sårbare og utsatte, argumenterte hun. Den virkeligheten mange lever med, har komitémedlemmene bare et fjernt, intellektuelt forhold til, ifølge Friele.

Sterke reaksjoner

Beslutningen om å gi Monsen prisen, har ført til sterke reaksjoner de siste ukene. Før prisseremonien tok til i Operaen, ønsket demonstranter fra blant annet Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og partiet Rødt å samle seg utenfor operabygget i Bjørvika. Det fikk de ikke lov til av arrangøren, og de samlet seg derfor utenfor Østbanehallen, som ligger et steinkast unna.

Kim Friele gledet seg over at så mange møtte opp.

– Takk for at dere støtter det anstendige. Vi må sette ned foten hvis en av våre medmennesker - på godt bergensk - blir pisset på, avsluttet hun til stor jubel blant de frammøtte.

– Mer bråk enn ventet

Francis Sejersted møtte fram for å motta et protestskriv med 4.000 underskrifter. Han sier tildelingen har forårsaket mer bråk enn ventet.

– Men det ser vi som positivt. Vi fastholder at det er riktig å tildele Nina Karin Monsen prisen. Vi står fast på hva vi har gjort. Det var en riktig avgjørelse, selv om det var og er en kontroversiell avgjørelse, sier Sejersted

Karen Pinholt, leder i LLH, er enig i at kontroversielle meninger fortjener oppmuntring og vern.

– Men det er forskjell på å ha upopulære meninger og gjøre bruk av ytringer som er krenkende og hetsende. Mange klarer å ta til orde for de samme synspunkter som Monsen uten å gå ned på et slikt nivå, sier Pinholt. (ANB-NTB)

Artikkeltags