Beklager Altinn-skandalen

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at Altinn-problemene trolig skyldes alvorlige sikkerhetsbrudd.

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at Altinn-problemene trolig skyldes alvorlige sikkerhetsbrudd. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Næringsminister Trond Giske (Ap) beklager at personopplysninger tirsdag kom på avveie da Altinn la ut selvangivelsene.

DEL

Problemene skyldes ifølge Giske trolig alvorlige sikkerhetsbrudd, og ikke kapasitetsproblemene som påpekes i Veritas-rapporten.

– Det er ekstra uholdbart at personopplysninger kom på avveie. Dette må være trygt, det skal være sikkert. De digitale løsningene skal være innenfor alle personvernreglene som gjelder. Ingen skal oppleve det Kenneth opplevde i går, at personlige opplysninger ble tilgjengelig for andre, sa Giske.

Han beklaget sterkt at flere tirsdag fikk opp opplysningene til andre enn seg selv da de logget inn på Altinn.

– I går skjedde et tillitsbrudd overfor befolkningen. Det tar vi svært alvorlig, sa han.

Veritas-rapport

I Veritas-rapporten som ble lagt fram onsdag ble det påpekt kapasitetsproblemer hos Altinn. Rapporten ble bestilt etter at Altinn i fjor brøt sammen da selvangivelsen ble lagt ut.

Ifølge Giske har rapporten ikke vært unndratt offentligheten slik blant andre Teknisk Ukeblad skrev onsdag.

– Vi fikk en foreløpig versjon av rapporten for en tid tilbake, den ble da tilgjengeliggjort for Brønnøysundregistrene. Vi fikk den endelige rapporten først nå. Og nå er den lagt ut, sa Giske på en pressekonferanse onsdag.

Han sier at Brønnøysundregistrene har fått tilgang til opplysningene i sitt arbeid med å sikre Altinn.

– Vi vet ikke helt ennå hva som har forårsaket problemene. Men det tyder på at det som var problemene i fjor, nemlig kapasiteten, nå er løst. Nå ser det ut som om problemene er alvorlige sikkerhetsbrudd.

Risikovurdering

Ifølge ekspedisjonssjef Morten Berg i Næringsdepartementet ble det foretatt en risikovurdering av Altinns kapasitet, før selvangivelsen ble lagt ut tirsdag. Vurderingen konkluderte med at selv om det var risiko for problemer i Altinn, ble fordelene ved at selvangivelsen ble lagt ut til planlagt tid, vurdert som større.

– Vurderingen ble gjort av fageksperter. Den er teknisk komplisert slik vi forstår det. Det lå ikke en konkret vurderingen av at personopplysninger kunne komme på avveie, sier Berg til NTB.

Giske sier at Næringsdepartementet ikke har vært involvert i arbeidet med risikovurderingen som har vært foretatt av Altinns ledelse i samråd med Skattedirektoratet og leverandørene til Altinn.

– Vi har aldri blitt forelagt en problematikk rundt at det skulle være risiko for at personopplysninger skulle komme på avveie, det er ikke den risikoen som ble vurdert, men risiko for at folk ikke ville oppleve tilstrekkelig service og tilgjengelighet. Hadde vi i politisk ledelse fått nyss om at det var noen risiko for at opplysninger kunne komme på avveie, hadde det ikke vært aktuelt å gjøre opplysningene tilgjengelig, sier Giske til NTB.

Tatt grep

Giske sier at det er tatt grep for å rette opp i mangler som påpekes i Veritas-rapporten. Blant annet er en ny direktør for Altinn på plass.

– Det hjelper jo ikke dem som ble rammet i går. Det er bare å beklage, sa næringsministeren.

Nettportalen Altinn ble stengt tirsdag kveld etter at flere som forsøkte å logge seg inn, kom til det samme skjermbildet med en annen persons navn og personnummer.

– Det var sikkerhetsmessige årsaker som førte til at Brønnøysund valgte å stenge, sier Giske som støtter nedstengningen fullt ut.

Onsdag ettermiddag var det usikkert når Altinn kan åpnes igjen.

– Forhåpentligvis får vi Altinn opp igjen i løpet av kort tid, men ikke før vi er trygge på personvernet, sier Giske. (ANB-NTB)

Artikkeltags