Ber Støre hindre boikott

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

To unge palestinske filmskapere fra Gaza blir nektet innreise til Norge for å delta på en ungdomsfilmfestival i Tromsø.

DEL

Avslaget blir møtt med hoderysting og krav om at Jonas Gahr Støre må gripe inn. Verken Tromsøs ordfører, Mads Gilbert, eller representanter for flere ungdomsorganisasjoner i Tromsø tror at det er en villet norsk politikk at to 21 år gamle jenter fra Gaza nektes innreise.

– Jonas Gahr Støre er en varm talsmann for dialog og for å få undertrykte stemmer fram. Jeg håper inderlig han tar seg tid til å se på dette og omgjøre vedtaket raskt, slik at de unge filmskapende kan komme til åpningen av Nordisk Ungdomsfilmfestival (NUFF) torsdag, sier Mads Gilbert.

Han blir forbannet, mens Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) blir «trist», av å lese det kalde avslaget fra de norske ambassaden i Tel Aviv. Ingen av dem trodde sine egne øyne. I vedtaket går det fram at festivalen ikke er viktig nok, og at Norge frykter at de to jentene ikke vil returnere til Gaza.

– Det er et tøft og brutalt avslag der det argumenteres for at de ikke skal få komme til Tromsø fordi de har en så tøff situasjon i Gaza, sier Tromsø-ordføreren.

Kulturell boikott

Arrangøren var forberedt på vansker med det israelske militæret når de forsøkte å få Riham Alghazali og Fatema Abuowda til Tromsø.

– Men vi drømte ikke om at det var norske myndigheter som skulle bli hinderet for at vi endelig kunne invitere palestinske filmskapere til vennskapsbyen Tromsø. Til nå har det vært israelerne som har stått for blokaden av Gaza. Nå viderefører Norge en kulturell blokade av palestinsk ungdom, sier prosjektleder for Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza, Gro Herefoss Davidsen, til NTB.

Støtter og nekter

Både hun og festivaldirektør Herman Greuel finner det oppsiktsvekkende og paradoksalt at UD gir pengestøtte til utveksling mellom Tromsø og Gaza, men nekter innreise til utveksling.

Både den norske ambassaden i Tel Aviv og UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen viser til UDI.

– Ambassaden kan ikke kommentere enkeltsaker, men om ønskelig kan dere henvende dere til UDI, som kan gi opplysninger om regelverk, skriver 1. ambassadesekretær Signe Hjelde i en e-post til NTB.

Tviler på retur

Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI viser til at ni av ti visumsøknader til Norge blir godkjent.

– Det viktigste vi vurderer i en visumsak er om det er sannsynlig at den som får visumet vil reise tilbake igjen. Her har ambassaden vurdert det slik at det ikke er grunnlag for å gi et visum til Schengen-området. UDI er ankeinstans på klager på visumavslag, men her er det ikke registrert noen klager. VI har derfor ikke vurdert sakene. Hvis de to ønsker å klage, så vil vi prioritere sakene, sier Sjøholt til NTB.

Ordføreren og den kjente palestinalegen er begge klare på at dette ikke er en sak som egner seg for pingpong mellom UD og UDI.

– Ankeadgangen er illusorisk med den saksbehandlingstiden UDI har. Det er ingen tvil om at det er UD som har ansvar for å få filmskaperne til Tromsø, sier Jens Johan Hjort. (ANB-NTB)

Artikkeltags