Biskoper ber om at afghanere får bli

Finn Wagle er en av biskopene som ber om at afghanere får bli.

Finn Wagle er en av biskopene som ber om at afghanere får bli. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

De fire biskopene langs pilegrimsleden ber norske myndigheter stanse utsendelsen av afghanske asylsøkere som har fått endelig avslag på sin søknad om opphold i Norge.

DEL

I en uttalelse som også støttes av generalsekretæren i Mellomkirkelig råd ber de geistlige om at myndighetene i det minste avventer en avgjørelse i Utlendingsnemndas stornemnd i juli før flere afghanere sendes hjem.

Biskopene mener bruken av Utlendingsnemndas stornemnd for å avgjøre prinsipielle spørsmål åpner for politisk ansvarsfraskrivelse.

Samtidig uttrykker biskopene Finn Wagle, Solveig Fiske, Helga Byfuglien og Ole Christian Kvarme sin solidaritet og støtte til de hardt pressede unge afghanere.

– Det er ingen skam å snu i denne saken, skriver biskopene i en uttalelse.

Har møtt dem

Biskopene opplyser at samtlige har møtt afghanerne som gikk pilegrimsleden. Nå er de sterkt bekymret for at norske myndigheter skal returnere dem til livsfarlige forhold i Afghanistan.

I uttalelsen som også er undertegnet av generalsekretær Olav Fykse Tveit i Mellomkirkelig råd blir det hevdet at en del av utsendelsene er i strid med FNs anbefalinger.

FNs høykommissær for flyktninger har siden juni 2006 kritisert norske myndigheter for at de returnerer unge afghanere fra utrygge områder til Kabul uten at de har tilknytning og nettverk der, heter det i uttalelsen.

Mot nemnd

Etter å ha redegjort for sin holdning til det biskopene mener er politisk ansvarsfraskrivelse skriver de at uavhengig av denne holdningen må regjeringen avvente fortsatte returer til stornemndas avgjørelse foreligger.

Biskopene mener det er høyst problematisk å returnere personer til Afghanistan i strid med FNs anbefalinger bare noen uker før stornemndas prinsippvedtak er klart.

Biskopene mener det er uholdbart slik UNE hevder at stornemndas avgjørelse bare får betydning for fremtidige vedtak i asylsaker.

– Stornemndas avgjørelse er logisk, moralsk og politisk relevant for nettopp de unge afghanerne, mener biskopene. (ANB-NTB)

Artikkeltags