Bitende hund kan ekspress-avlives

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

En hund som lørdag bet en 15-åring i skrittet i Trondheim kan bli en av de første som avlives etter den nye hundeloven.

DEL

Politiet slipper nå å gå en eller flere runder via namsretten for å få kjennelse om avliving av hunder som har angrepet og skadet mennesker.

Det var en hund av rasen American staffordshire terrier, en såkalt amstaff, som lørdag bet en 15 år gammel gutt i skrittet ved et kjøpesenter i Trondheim.

– Det er uvisst om gutten får varige men etter bittet, sier politiadvokat Kjersti Hegerberg ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den nye hundelovens paragraf 18 gir politiet utvidede fullmakter til å fatte vedtak om avliving av hunder som beviselig har gått til angrep på mennesker. Hegerberg regner det derfor som sikkert at hunden blir vedtatt avlivet.

– Eieren ønsker ikke at hunden skal avlives. Han har 14 dagers frist på å levere en formell innsigelse. Deretter kan han innen tre uker påklage vedtaket til Politidirektoratet, sier hun.

Straffebestemmelsen overfor eieren i den nye hundeloven åpner også for at politiet kan ilegge store bøter. I tillegg kan den som angripes og skades kreve menerstatning.

Hunden holdes nå i politiets forvaring inntil et eventuelt avlivingsvedtak blir fattet.

Artikkeltags