- Blokaden et feilskjær

Norske bønder har denne uka aksjonert en rekke ganger. Sist mot Sunnmørspostens trykkeri. Bildet er fra tirsdag, da bønder aksjonerte utenfor Bjølsen Valsemøtte i Oslo.

Norske bønder har denne uka aksjonert en rekke ganger. Sist mot Sunnmørspostens trykkeri. Bildet er fra tirsdag, da bønder aksjonerte utenfor Bjølsen Valsemøtte i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Norges Bondelag støtter ikke aksjonen mot Sunnmørsposten natt til fredag.

DEL

- Et feilskjær, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Et titalls bønder med traktorer sperret utkjøringen fra avisens trykkeri og hindret dermed at avisene kom ut fra trykkeriet i Ålesund som planlagt natt til fredag. Aksjonistene ønsket mer oppmerksomhet om de dårlige rammevilkårene for norsk landbruk.

- Vi har gikk klar beskjed om at vi ønsker positive aksjoner. Aksjonen i Ålesund var en feilvurdering og et feilskjær. Den må sees som en spontanaksjon, et kraftfullt uttrykk for frustrasjon over landbrukets rammevilkår, sier Skorge til NTB.

Odd Einar Fjørtoft, talsmann for aksjonistene i Ålesund, sier til NRK at utkjøringen av avisen ble blokkert for «å få et talerør ut mot forbrukerne» og for å få fram budskapet om at næringen trenger mye bedre rammevilkår hvis bøndene skal kunne fortsette å produsere mat framover i Norge.

Han sier at bøndene er svært misfornøyde med Sunnmørspostens dekning av den store aksjonen som sunnmørsbøndene gjennomførte tirsdag.

- Det sto ikke ett ord om den aksjonen selv om det kom bønder kjørende fra hele Sunnmøre inn til Ålesund, sier Fjørtoft.

Blokaden av avisa ble avsluttet etter noen timer.

Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg, sier bøndenes aksjon er helt uakseptabel.

Hun avviser at hun ikke liker bondenæringen, slik flere av bøndene hevder. Hun påpeker også at avisa har hatt flere oppslag om aksjonen de siste dagene.

Ifølge Nationen får ledelsen i Senterpartiet nå kritikk fra flere av partiets lokallagsledere for å ha omtalt statens tilbud til bøndene som godt.

- Den kritikken er vi enig i. Det er en feilaktig beskrivelse å omtale tilbudet som godt, sier generalsekretær Per Skorge til NTB.

Han avviser imidlertid at statens tilbud i landbruksoppgjøret har satt Senterpartiets deltakelse i regjeringen på dagsordenen i Norges Bondelag.

- Vi forholder oss til den regjeringen vi har, og har ingen mening om enkeltpartiers regjeringsdeltakelse, sier Skorge. (ANB-NTB)

Artikkeltags