Brøndbo fant sitt sommerparadis

«Kainn æ få vis dæ bygda æ bur i»: Når de ikke er ambassadører for heimbyen Namsos på scenen, snakker Bjarne og Eskil Brøndbo mer enn gjerne pent om Statland. ? Det er egentlig rart at ikke flere har oppdaget hvor fint det er her, sier brødrene, mens de vandrer mellom de gamle trehusene som kan minne om bebyggelsen i små kystbyer på Sørlandet.

«Kainn æ få vis dæ bygda æ bur i»: Når de ikke er ambassadører for heimbyen Namsos på scenen, snakker Bjarne og Eskil Brøndbo mer enn gjerne pent om Statland. ? Det er egentlig rart at ikke flere har oppdaget hvor fint det er her, sier brødrene, mens de vandrer mellom de gamle trehusene som kan minne om bebyggelsen i små kystbyer på Sørlandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Brødrene Bjarne og Eskil Brøndbo har funnet sitt sommerparadis. Det tok bare litt tid før «landkrabbene» ble sjøvante.

DEL

[Namdalsavisa.no] Mannen som setter fra seg trillebåra likner ikke akkurat på en suksessrik popstjerne. Han møter oss med rufsete sveis, vindjakke, joggebukse og fjellsko.

– Du skjønner – det ble litt seint i går, sier Bjarne, som for å unnskylde førsteinntrykket.

Han brummer noe om den lokale puben og om møtet med en gammel kjenning. Han setter seg på steintrappa med en kopp pulverkaffe og et rundstykke med hvitost. I selskap med hunden Cæsar og den friske sjølufta gjør det underverker.

Han kvikner til.

– Så – hva vil dere gjøre?


Pekte ut drømmehuset

Det begynte med «Statlandtrampen» i 1993, mens gutta til Bjarne Brøndbo og kona Lise Greftegreff ennå var små.

– Vi hadde hørt mye negativt om Statland, og lest om utflytting og industri som forsvant. Da vi kom hit, ble vi overrasket over hvor fint det var, sier Bjarne.

Noen år senere: Lise er på molostevne på Statland. Hun snakker med kjente som spør om ikke hun og Bjarne kunne tenke seg å kjøpe hus her. Det har hun ingen planer om, men peker på et hus oppe i skråninga og sier:

– Om huset der blir til salgs, så kjøper vi.

En dag i 2004 ringte telefonen. Huset var til salgs. Dagen etter var Bjarne og Lise de lykkelige eierne av et sommerhus på Statland.

– Flaks og tilfeldigheter, sier Bjarne og tømmer kaffekoppen.

Åtte år senere angrer de ikke på valget. Det gamle huset, bygd i 1897, er blitt pusset opp og paret tilbringer så mye tid som mulig her.

– Når jeg er heime i Namsos, sitter jeg ved pc-en nesten hele tida. Her kan jeg gjøre andre ting. Jeg er ikke akkurat noen handyman, men prøver meg på snekkering, maling og vedarbeid, sier Bjarne.


Trives ikke i båt

Etter at Bjarne kjøpte hus her, tok det ikke lang tid før lillebror kom på besøk. Også Eskil ble raskt betatt av stedets sjarm. Et par år senere var D.D.E.-trommisen eier av et hus på Statland, et drøyt steinkast unna storebror.

– Bjarne er tøffere enn meg til å investere. Og flinkere. Mens han kjøpte da prisene var lave, kjøpte jeg mens de var på topp. Sånn er det alltid, sier Eskil.

Selv om boligspekulasjon ikke er hans sterkeste side, er han godt fornøyd.

– Vi er her i alle fall 50-60 døgn i året. Her trives vi godt. Statland er ei perle – det er som å være på Sørlandet, sier han.

Å kjøre fra Namsos til Statland tar en time med bil. En liten halvtime om du har båt. Både Bjarne og Eskil har derfor gått til anskaffelse av båt. Mest av praktiske årsaker – for verken Bjarne eller Eskil fra skogsbygda Skage er redd for å kalle seg landkrabber.

Da Bjarne kom til Statland med båt for første gang, ropte han til en kar på brygga; «Du må hjelpe meg, jeg har aldri lagt til med båt før». «Det skal nok gå bra, bare hiv hit tauet» svarte mannen på brygga. Bjarne så seg litt rundt før han ropte tilbake: «Tau? Hvilket tau?».

Nå har Bjarne tau i båten.

Heller ikke Eskil kan kalles en erfaren kaptein og sjøulk.

– De første gangene jeg kom hit i båt – og jeg så at det var mye båter og folk på kaia – så snudde jeg og kjørte tilbake til Namsos. Jeg var redd for å dumme meg ut og turte ikke å legge til, sier han.

Artikkeltags