Denne familien reddet liv

Mens ektemannen Trond dro ut i båt for å få opp ungdommer på svøm fra massedrapsmannen, sto mor Anne Berit og barna John Arne, Anne Christine og Lars Henrik ved brygga for å ta imot ungdommene med klemmer, klær og tepper. På Sundvolden Hotell ble familien hedret med diplom, Røde Kors-pris og medalje fra Norsk Livredningsselskap.

Mens ektemannen Trond dro ut i båt for å få opp ungdommer på svøm fra massedrapsmannen, sto mor Anne Berit og barna John Arne, Anne Christine og Lars Henrik ved brygga for å ta imot ungdommene med klemmer, klær og tepper. På Sundvolden Hotell ble familien hedret med diplom, Røde Kors-pris og medalje fra Norsk Livredningsselskap. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nå hedres de for sin Utøya-innsats.

DEL

[Indre Akershus Blad]

Familien Elton Simonsen fra Løken bidro til å redde og ta hånd om rundt 250 ungdommer på flukt fra Utøya. I juni fikk familien hedersmedalje for innsatsen.

Familien har både fått hedersmedalje fra Norsk Livredningsselskap og Thorstein Dahle-prisen fra Røde Kors for ­«ekstraordinært personlig humanitært initiativ». I tillegg ble familien – sammen med de andre frivillige – kåret til Årets Navn i VG.

– Dette er bevis på at vi gjorde noe riktig. Men vi gjorde bare det alle andre hadde gjort i samme situasjon, sier Trond og Anne Berit Elton Simonsen til Indre Akershus Blad.

Ett år etter massakren 22. juli, forteller Løken-familien om hvordan den hjalp ungdom i desperat flukt fra Utøya. Familien var på sin første sommerferie på campingplassen ved Utøya, da de første skuddene falt.

– Vi hadde hatt en familieaktivitetsdag med rebusløp. I 17-tida skulle vi spise middag, og det var da det smalt. Det var mye leven, og vi trodde først at noen skjøt opp raketter. Men vi skjønte raskt at dét ikke var tilfellet, forteller Anne Berit.

I neste øyeblikk fôr en kommandobil rett forbi familiens teltplass, videre nedover veien og bort til brygga. Anne Berit gikk til brygga for å se hva som skjedde. Samtidig hørte mannen på radio at noen skjøt på Utøya, og varslet resten av familien. Snart var alle fem i gang med hjelpearbeid.

Familien nølte ikke med å komme til unnsetning. Mens ektemannen Trond dro ut i båt for å få opp ungdommer på svøm fra massedrapsmannen, sto mor på brygga og tok opp ungdommer fra båtene.

– På brygga tok vi imot rundt 250 ungdommer, som de med båt kom inn med. Mine tre barn, Anne Christine, John Arne og Lars Henrik, sto på brygga nærmest land og fortalte hvor ungdommene skulle gå. Ungdommene ble da fulgt av noen andre voksne fra brygga og opp til kiosken. Imidlertid kom det aldri noen og hentet ungdommene her, og dermed kjørte noen fra campingen dem til Sundvolden Hotel. Vi hadde ikke hjelp fra noen hjelpearbeidere, forteller Anne Berit.

Da familien først kom ned til brygga, hadde ikke mange ungdommer kommet i land. Derimot var mange på svøm.

– Vi så at det kom en båt med ungdommer fra Utøya. Noen sa at vi måtte ut med båten igjen. Jeg og en kvinne dro ut tre ganger og plukka opp 18-20 ungdommer. Disse var ikke skadet, men sjokkert, slitne og utmattet. Flere av dem klarte vi nesten ikke å få opp i båten. Noen var skeptiske. «Kan vi stole på dere?» spurte de. Andre var bare takknemlige, forteller faren.

Les hele saken her!

Artikkeltags