Diskuterte romfolket

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) møtte Robert Wright  som er kirkeverge i Oslo om romfolket som holder til ved Sofienberg kirke.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) møtte Robert Wright som er kirkeverge i Oslo om romfolket som holder til ved Sofienberg kirke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener det er uholdbart at over 100 personer fra romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke.

DEL

Tirsdag ettermiddag satt han i møte med kirkeledelsen i rådhuset for å diskutere saken.

Flere titall biler med rumenske og bulgarske skilt parkerte mandag ettermiddag utenfor Sofienberg kirke. Utenfor kirken ble det slått opp telt, og mange hentet også byggematerialer for å slå opp en leir.

Romfolket sier de føler seg forfulgt og trakassert av politiet og søker derfor beskyttelse på kirkelig grunn. Det er det flere som reagerer på.

– Det er gode grunner til at vi ikke tillater camping i parker i Norge. Jeg håper denne situasjonen kan bli løst raskest mulig, sier Røsland, som tirsdag hadde tatt turen til Sofienberg kirke for å inspisere.

– Må løses

– Dette er blitt større enn man trodde på forhånd, og nå må vi jobbe sammen for å løse situasjonen, sier Røsland til NTB, og sier at han vil råde kirkeledelsen til å få romfolket til å pakke sammen leiren.

Tirsdag formiddag møttes Oslo bispedømme for å diskutere hva de skal gjøre videre.

– Situasjonen er uholdbar. Det er uholdbart når det gjelder toalettforhold, det sanitære, i det hele tatt, sier fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge, til NRK.

– Dersom det blir en uholdbar situasjon som skaper uro i nærmiljøet, må vi vurdere å be politiet om hjelp, sier han.

Han får støtte av prost Ingar Seierstad i Nordre Aker.

– Forutsetningen slik vi oppfattet det i begynnelsen, var at dette var en markering og ikke et blivende sted, noe det ikke kan være, sier han.

Tirsdag skulle bydelsoverlege Finn Bovim inspisere området ved Sofienberg kirke etter at det har kommet flere bekymringsmeldinger fra naboer der.

Bekymret for avfallet

Ifølge TV 2 er det kommet rundt 2.000 personer fra romfolket til hovedstaden i sommer. Politiet har avdekket at mange av disse har kriminelt rulleblad, og de siste ukene har politiet fått stadig flere meldinger om nabolag som er blitt omgjort til leirer for romfolket – med i mange tilfeller søppel og avføring.

Fungerende politisjef i Oslo Roger Andersen sier politiet patruljerer området rundt Sofienberg kirke, men at de foreløpig ikke har noen planer om å gripe inn.

– Det er grunneier, den norske kirke, som er ansvarlig for det de nå har tillatt. Dersom det er ønskelig at politiet skal gjøre noe, må vi få en henvendelse fra grunneier. Hvis leiren blir en veldig stor belastning for nærmiljøet, vil vi likevel vurdere å gripe inn. Dette er noe vi vurderer fortløpende. Håpet vårt er imidlertid at romfolket skal dra frivillig, sier han til NTB.

– Foreløpig har vi etablert synlige politipatruljer i området som skal skape ro, orden og en trygghetsfølelse for dem som bor der, sier han, og legger til at politiet avventer det som kommer ut av møtet i rådhuset i dag.

Flere byer i Norge

Romfolk er ikke bare en utfordring i hovedstaden. Andre byer i Norge har imidlertid prøvd andre metoder for å håndtere strømmen av romfolk. Mens Bergen kommune har prøvd å registrere så mange som mulig av dem som kommer til byen, tilbyr Trondheim romfolket dusj og toalett.

Oslo vil neppe følge i samme spor.

– Vi har prøvd å få til registrering i Oslo også, men dette ble avslått av politidirektoratet. Når det gjelder dusj og toalett, tror jeg det er uklokt å kjøre en politikk som tilrettelegger for at enda flere kan komme hit, sier Røsland.

Han mener det er svært problematisk at så mange fra romfolket kommer til Norge uten arbeid eller sted å bo.

– Turister som kan finansiere oppholdet eller europeiske borgere som er her for å skaffe arbeid er hjertelig velkomne. Men har de ikke midler til å være her, må de reise hjem. De må følge norske regler, sier han.

– Politikerne må på banen

Røsland mener politikerne nå må på banen for å ta tak i problemet, som han frykter vil øke i årene som kommer. Han mener situasjonen for romfolket må løses på EU-nivå, og at det må legges ned innsats i fattigdomsbekjempelse i landene romfolket kommer fra.

Byrådslederen sier han også tror et forbud mot tigging i Norge, som regjeringen tidligere har avslått, kan bidra til å dempe tilstrømningen av romfolk til landet.

– Regjeringen sier nei. Men det hadde vært interessant å høre hva de foreslår som alternativ, sier han.

Andersen sier at også politiet har anbefalt innføring av forbud mot tigging til politidirektoratet og justisdepartementet.

– Vi tror dette ville hatt betydelig effekt på tilstrømningen av romfolk til landet, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags