– Døde foran øynene mine

De israelske soldatene som ble sluppet ned på Mavi Marmara åpnet raskt ild med gummikuler, sier norske Nidal Hejazi (t.h.)  som var om bord. Her sammen med Espen Goffeng (t.v.) og Randi Kjøs.

De israelske soldatene som ble sluppet ned på Mavi Marmara åpnet raskt ild med gummikuler, sier norske Nidal Hejazi (t.h.) som var om bord. Her sammen med Espen Goffeng (t.v.) og Randi Kjøs. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

De israelske soldatene som ble sluppet ned på Mavi Marmara åpnet raskt ild med gummikuler, sier norske Nidal Hejazi, som var om bord.

DEL

– Mange døde rett foran øynene mine, sa han på en pressekonferanse på Radisson Blu-hotellet ved Gardermoen torsdag ettermiddag. De tre norske aktivistene Hejazi (26), Espen Goffeng (38) og Randi Kjøs (58) landet på Gardermoen ved 11.30-tiden torsdag og ble gjenforent med familien før de holdt en pressekonferanse.

– Jeg var på dekk da operasjonen startet. Israelerne gikk til aksjon da det ble ropt for morgenbønn rundt klokka 04, sa Hejazi. Han fortalte at to båter først kom bakfra, før aksjonistene oppdaget et helikopter like over.

Begynte å skyte

– Fire soldater ble sluppet ned rett over hodet på oss, siden kom flere. De begynte å skyte på oss. Først med gummikuler, jeg fikk noen. Så hørte jeg at de som var i bønn var kommet fram, og da startet skytingen med skarpt. Det er litt vanskelig for meg å snakke mye om det, for mange døde rett foran øynene mine, sa Hejazi, som er leder for Free Gaza Norge.

Våknet av sjokkgranater

Goffeng fortalte at han sov på dekket over Nidal, og våknet av sjokkgranater og paintballskudd, før helikoptrene kom. Han sier de første soldatene som ble firt ned ble overmannet.

– Alt som foregikk der oppe, så jeg ikke. Men folk ble skutt på det dekket jeg var også. Det er vrient å snakke om det, jeg så folk som var skutt i hodet, noen som bar en død mann. Det var blod i trappene, en ble skutt i beinet og dratt inn i døråpningen ved meg, sier Goffeng.

Randi Kjøs fortalte at hun ikke opplevde den samme brutaliteten som mennene om bord på båten. Som kvinne ble hun beskyttet.

– Jeg bodde sammen med muslimske kvinner. Vi var beskyttet og bodde nederst i båten. Siden helikoptrene kom ganske lydløst, fikk vi ikke se starten av tragedien, sa Kjøs.

Bundet

Etter at militæret hadde fått kontroll over situasjonen, ble alle bundet og alle eiendeler ble tatt fra aktivistene.

Kvinnene fikk etter hvert løsnet hendene, mens mennene ble sittende i den stekende solen med helikoptre svirrende over hodene. Noen fikk også hetter dratt over hodene - det gjaldt blant annet Hejazi.

– Det var bevæpnet politi og soldater med maske overalt, sa Kjøs. (ANB-NTB)

Artikkeltags