Domkirken – et blomsterhav

Ei jente tenner lys for å minnes de mange døde.

Ei jente tenner lys for å minnes de mange døde. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Oslo domkirke ble søndag et godt samlingspunkt i sorgen.

DEL

På kvelden sto folk og trøstet hverandre utenfor kirken der blomsterhavet bare vokste og vokste. Varmen og en sødmefylt lukt sto opp fra de mange tusen lysene som var tent på domkirkeplassen til minne om de døde og savnede etter terrorattentatet.

Lys i hjerte

En gruppe jenter la ned flere telys formet som et hjerte, som lyste opp den kjølige julikvelden i hovedstaden.

– Vi har gjort det for å vise at alle de vi savner er i hjertene våre, selv om de ikke er her nå, sier Senait Araya (18). Hun har venner som var på sommerleiren til AUF.

– Det føles riktig for meg å være her fordi jeg har venner som har vært på øya, og som klarte seg. Samtidig har jeg en venninne som fortsatt er savnet. Jeg ber for henne og de andre terrorofrene, sier Araya. Hun var på plassen sammen med venninnen Sara Khani (18).

– Vi er her for å vise respekt og for å støtte alle de som har mistet noen, sier Khani.

Jentene syntes det var deilig å se at så mange har samlet seg for å vise omtanke.

Reiste til byen

Flere som sto utenfor domkirken kom utenbys fra for å markere landesorgen sammen.

– Vi kjørte fra Sandefjord i dag. Selv om vi ikke er direkte berørte vet vi ikke ennå om det er noen vi kjenner som har mistet livet. Norge har blitt rammet. Norge er jo en del av meg også. Det føles på den måten så nært, sier Benedicte Jensen (25).

Hun var sammen med sin søster Sandra Jensen (22).

– Jeg har hørt om at folk la ned store mengder blomster og lys da kong Olav døde, men jeg var for liten da til å huske noe av det, sier Jensen.

Rolige gater

I gatene i sentrum var det langt færre folk søndag kveld.

Ali Muhammed driver Maliks Bistro i Kristian IV gate. Han fikk vinduet sitt slått ut av eksplosjonen fredag. Muhammed opplever en helt spesiell stemning i byen søndag.

– Folk er fortsatt redde. Det merker jeg på gjestene mine. Jeg merker det på meg selv også. Jeg kom på jobb først i dag etter å sittet klistret foran TV de siste døgnene. Jeg ble alt for rastløs, sier han.

NTBs reporter snakket med en oppskaket Ali Muhammed like etter eksplosjonen fredag etter middag.

– Kun minutter før ruta gikk satt det to kunder rett her, sa Muhammed og pekte på bordet som da var fullt av glasskår.

Ved sperringene til Akersgata nær regjeringskvartalet la også flere ned blomster, lys og bamser. Glasskårene ble dekket av roseblader, og de mange bukettene sto i sterk kontrast til tungt uniformerte soldater. (ANB-NTB)

Artikkeltags