Drapene skal gjennomgås

Fredag starter gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya.

Fredag starter gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag begynner gjennomgangen av de 69 obduksjonsrapportene fra Utøya.

DEL

De etterlatte etter 22. juli kommer til å få repetert i detalj hvordan deres kjære ble skutt og drept på Utøya – i rettsmedisinernes tekniske og distanserte form. Ingen bilder av døde mennesker skal vises i rettssal 250, slik vanlig er i drapssaker. Norges mest erfarne rettsmedisinere skal veksle på å beskrive drapene ved hjelp av plansjer og markeringer av hvor på kroppen kulene til Anders Behring Breivik traff.

Torleiv Rognum, som leder gruppen av obdusenter i 22. juli-saken, uttalte i forkant av rettssaken at han også gruet seg.

– Ja, jeg gjør det. Men vi skal forberede oss godt. Jeg gruer meg mest til å finne den rette balansen mellom å være veldig nøyaktig og få fram eksakt hva som har skjedd. Men samtidig ikke såre unødig, sier professor Torleiv Rognum til NRK.

Totalt skal retten gjennom alle de 69 drapene på Utøya. De ni første på fredag. Først én uke senere legger retten opp til å være ferdig med gjennomgåelsen.

Oslo tingrett tar fri fra terrorrettssaken mandag og onsdag denne uka, tirsdag er 1. mai og offentlig fridag. Derfor blir rettsuka bare to dager lang. Dette blir den tredje uka av den ti uker lange rettssaken.

Den begynner torsdag med at departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjør for de materielle skadene i regjeringskvartalet og konsekvensene de har fått for departementene.

Fortsatt er rundt 2.000 arbeidsplasser flyttet fra de utbombede bygningene i regjeringskvartalet til provisoriske lokaler spredt rundt i Oslo. Skjebnen til Høyblokka og framtiden til kvartalet er fortsatt uavklart.

Vitnet Jon Olsen var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, og mannen som førte ferja MS Thorbjørn til Utøya med den nå terrortiltalte massemorderen om bord. Torsdag kommer han til å fortelle sin meget sterke historie fra 22. juli.

Etter først å ha blitt vitne til drapet på samboeren sin, førte han ferja kort tid etter i trygghet. Denne gangen med AUF-leder Eskil Pedersen om bord.

Også vakten som tok imot Breivik på landsiden skal forklare seg om ankomsten. Breivik har forklart at han parkerte et lite stykke unna ferjeleiet for ikke å vekke mistanke mens han ventet på ferjeavgangen.

I tillegg til å begynne gjennomgåelsen av obduksjonsrapportene fredag, skal kriminalteknikere redegjøre for sine funn på Utøya, samt om de to våpnene Breivik brukte. (ANB-NTB)

Artikkeltags