– Drepte i nødverge

Hans Rickard Strømner ble funnet drept 13. oktober i fjor

Hans Rickard Strømner ble funnet drept 13. oktober i fjor Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mye står på spill for de to kvinnene på 22 og 23 år som er tiltalt for drapet på Hans Rickard Strømner (23) på Klemetsrud i Oslo i fjor sommer.

DEL

De to kvinnene hevder drapet ble begått i nødverge, men risikerer inntil 21 års fengsel dersom de ikke blir trodd av Oslo tingrett. Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot de to for overlagt drap.

Hans Rickard Strømner ble 13. oktober i fjor funnet død og innpakket i plast ved en avsidesliggende skogsvei på Klemetsrud, sørøst i Oslo. Politiet mener drapet skjedde tre måneder tidligere, om morgenen søndag 10. juli.

Den yngste av de to kvinnene var Strømers kjæreste. Hun jobbet som skogsarbeider i Oslo kommune og skal ifølge tiltalen ha hogget kjæresten i halsen med en øks mens han sov.

Den eldste av de to venninnene er tiltalt for medvirkning. Hun deltok i planleggingen av drapet og var til stede da drapet ble begått, ifølge påtalemyndigheten.

Begge erkjenner handlingen, men nekter straffskyld. De tiltalte hevder det ble handlet i nødverge.

– Nødverge

Advokat Ole Petter Drevland forsvarer den yngste kvinnen. Han sier til NTB at kvinnen var utsatt for vold og trusler over tid og mener hun måtte begå handlingen for å komme seg ut av forholdet.

– Vi mener det ble handlet i nødverge, sier Drevland. Han sier tiden etter pågripelsen har vært vanskelig for hans klient.

– Hun gruer seg for rettssaken, men er også lettet over at den nå kommer i gang.

Advokat Benedict Vibe, som forsvarer den eldste kvinnen, sier de to kvinnen har forklart seg likt om drapet, helt ned til minste detalj.

Han sier temaet for rettssaken derfor blir om grensene for nødverge er overskredet.

Valgte øks

De to venninnene skal først har vurdert å bruke rottegift og kniv for å ta livet av Hans Rickard Strømner, men valget falt til slutt på øks.

Påtalemyndigheten mener det var den eldste venninnen som valgte ut øksen som ble brukt, og at det etter planen var hun som skulle gjennomføre drapet.

Etter drapet skal de to venninnene ha frakte liket bort. De skal også ha rengjort huset der drapet ble begått, et hus de leide av Oslo kommune

Saken starter i Oslo tingrett mandag. Retten har satt av åtte dager til saken. (ANB-NTB)

Artikkeltags