En uke til å forklare seg

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal få anledning til å fortelle detaljert om hvordan han utførte terrorangrepene når rettssaken starter.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal få anledning til å fortelle detaljert om hvordan han utførte terrorangrepene når rettssaken starter. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal få anledning til å fortelle detaljert om hvordan han utførte terrorangrepene når rettssaken starter.

DEL

Men han får ikke mulighet til å holde tale, opplyser aktoratet.

Tiltalen er ventet å bli tatt ut i månedsskiftet mellom februar og mars. Rettssaken starter i Oslo tingrett 16. april. Det er satt av ti uker til saken. Aktoratet opplyser til Aftenposten at de ønsker en detaljert forklaring fra Breivik.

– Vi mener Breivik må få tid til å forklare seg i detalj om hva han gjorde 22. juli, og hva som var bakgrunnen for hans handlinger, sier statsadvokat Svein Holden.

Det er vanskelig å spå hvor lang tid Breiviks forklaring vil ta, men det kan være snakk om alt fra et par dager til i overkant av en uke, opplyser Holden.

Han ønsker imidlertid ikke at Breivik får mulighet til å holde tale for tingretten.

– Vi vil forsøke å begrense hans forklaring til det som er relevant for straffesaken. Vi har tiltro til at dommeren bidrar til å holde forklaringen innenfor de rammer som straffesaken setter, sier Holden.

Breiviks forsvarer, advokat Tord Jordet, sier at Breivik har fått signaler om at han vil få rikelig med tid til å forklare seg under rettssaken. Breivik er kjent med at han kan få forklare seg i detalj i en uke, opplyser Jordet.

– Han vil forklare hvorfor han gjorde de handlingene han gjorde. I det ligger også at han vil forklare om ideologiske motiver, sier Jordet.

Breivik bruker nå mye tid til å forberede seg til rettssaken, ifølge Jordet. (ANB-NTB)

Artikkeltags