– Etterforsk barnevernet

Advokat Geir Lippestad.

Advokat Geir Lippestad. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad vil be politiet om å etterforske barnevernet og andre instanser som var involvert i den terrorsiktedes oppvekst og barndom.

DEL

De siste dagene har Lippestad gjort det klart at oppveksten og barndommen til Breivik kommer til å bli sentral i rettssaken.

– Jeg vil nå be begjære etterforskning av barnevern og andre instanser som var, eller burde vært, involvert på den tiden, sier Lippestad til Dagbladet.

Har betydning

Også politiet har fattet interesse for Breiviks barndom, og stilt ham spørsmål om oppveksten i avhørene. Politiadvokat Christian Hatlo sier til VG og Dagbladet at spørsmål om barndommen vil bli undersøkt, og har en viss betydning for politiet.

Ifølge VG hevder Breiviks far at han på 1980-tallet fikk en rapport fra en psykolog som mente sønnen ble utsatt for omsorgssvikt, og som mente at Breivik derfor burde tas ut av hjemmet. Breivik bodde i hele oppveksten hos sin mor som hadde omsorgsretten for både ham og hans storesøster alene.

Faren forteller at han kjempet en kamp om omsorgsretten i rettssystemet etter at han hadde sett rapporten, men det var moren som beholdt det fulle omsorgsansvaret for sønnen. Breiviks mor og far bodde aldri sammen og ble ifølge Dagbladet registrert skilt da Breivik var fire år gammel.

Fylkesmannen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener barnevernet og sosialtjenesten som var involvert i Breiviks barndom, bør granskes. Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har ansvaret for tilsynet med både barnevernet og sosialtjenesten, vil ikke sette i gang en gransking på eget initiativ.

– Her får rettsapparatet gå sin gang, og så får vi se hva som eventuelt dukker opp etterpå, sier fylkesmann Hans J. Røsjorde til VG. (ANB-NTB)

Artikkeltags