Etterlatte har skyhøye forventninger

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara mistet datteren Tina Iversen Sukuvara (18) ved pumpehuset nordvest på øya.

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara mistet datteren Tina Iversen Sukuvara (18) ved pumpehuset nordvest på øya. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dersom ansvaret blir pulverisert i kommisjonens rapport, vet jeg ikke hvordan jeg skal takle det, sier May-Tove Iversen, som mistet datteren Tina (18) på Utøya.

DEL

– Jeg har en vanvittig stor tiltro til at kommisjonen kommer med en usminket rapport, og at noen vil bli stilt til ansvar. Jeg har en fallhøyde som er enorm, så hvis det kommer en rapport der enkeltpersoner ikke blir stilt til ansvar, så vil jeg slite. Da vet jeg ikke helt hvordan jeg vil reagere, det vil bli svært tøft for meg, sier May-Tove Iversen fra Vadsø til NTB.

Hun mistet datteren Tina Iversen Sukuvara (18) ved pumpehuset nordvest på øya.

Krever reaksjon

Hun sier at de siste dagenes lekkasjer har gitt henne tro på at enkeltpersoner vil bli stilt til ansvar.

– I så fall vil det bli en rapport jeg kan leve med. Min store frykt er at ingen vil bli holdt ansvarlig. Jeg mener at folk som ikke gjør jobben sin, som man faktisk har søkt på og fått fordi man har en spesiell kompetanse, må få en reaksjon hvis de ikke bruker den kompetansen når de møter på utfordringer i jobben sin, sier Iversen.

Som May-Tove Iversen mistet også Beate Vatndal datteren sin, Ruth Benedichte Vatndal Nilsen (15), ved pumpehuset.

Vatndal sier det som opptar henne mest er å få mer svar rundt politiets lange responstid til Utøya. De 14 ungdommene som ble drept ved pumpehuset var blant de siste som ble drept i løpet av den nesten 1,5 timer lange evigheten Anders Behring Breivik fikk gå uforstyrret rundt og skyte ned forsvarsløse ungdommer på AUFs sommerleir.

Kritiske minutter

I mars beklaget politiet i sin egen interne evaluering at de ikke pågrep gjerningsmannen raskere. De uttalte samtidig at de ikke med sikkerhet kunne si at noen enkeltbeslutninger førte til at liv gikk tapt, unntatt avgjørelsen om å laste politibåten for full av Delta-tjenestemenn, slik at båten havarerte.

Vatnedal forventer at 22. juli-kommisjonen vil konkludere annerledes.

– Det tror jeg. Det var flere ting enn den røde gummibåten som gikk galt. Tiden er det mest vesentlige.

Nordre Buskerud har tidligere sagt at de kunne ha spart 16 minutter dersom de hadde dratt rett til ferjeleiet vis-à-vis Utøya, det fantes båter tilgjengelig og det ikke var kommunikasjonsproblemer.

– Dette er ganske vesentlige minutter for oss som mistet barna vår helt mot slutten, sier Vatndal.

Bare i løpet av det siste kvarteret drepte gjerningsmannen minst 20 personer.

Søksmål mot staten

Leder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, sier støttegruppen er opptatt av at det skal være en tydelig rapport.

– Vi forventer at den gir et klart og tydelig innblikk i hva som gikk så galt 22. juli i fjor. Vi håper også den kan være så tydelig at den kan føre til politiske vedtak, slik at vi i fremtiden kan få en bedre beredskap og bli bedre rustet til å møte kriser i fremtiden, sier Blattmann.

Siv Hallgren, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken, sier det viktigste er at rapporten er veldig tydelig på at det gikk galt 22. juli og at endringer må til.

En av bistandsadvokatene i saken, Carl Bore, har varslet at kommisjonens rapport kan danne grunnlag for søksmål mot staten for uaktsomhet.

Siv Hallgren sier dette i tilfelle vil falle utenfor bistandsadvokatordningen, og må være noe enkelte gjør på eget initiativ.

– Det kan godt tenkes at noen tar et initiativ til et felles søksmål, men det har ikke blitt diskutert i vårt forum, sier hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags