Får kritikk for rapporten

Agnar Aspaas (t.h.) måtte, sammen med kollega Terje Tørrissen, utarbeide en tilleggserklæring til sin rapport om Anders Behring Breivik.

Agnar Aspaas (t.h.) måtte, sammen med kollega Terje Tørrissen, utarbeide en tilleggserklæring til sin rapport om Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kravet fra Den rettsmedisinske kommisjon om en tilleggserklæring fra de sakkyndige bak den andre Breivik-rapporten, blir mottatt med ro.

DEL

Psykiaterne lover tilleggsopplysningene innen uka er omme.

Fagdommer Arne Lyng leste opp konklusjonen fra kommisjonen i retten mandag ettermiddag. Ifølge kommisjonen mener de at de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas ikke har tatt tilstrekkelig forbehold om det de omtaler som en mulig falsk konklusjon. De ber derfor om en ny vurdering av gyldigheten av tester for å utelukke at Breivik kan ha besvart dem strategisk.

Både Aspaas og Tørrissen sier til NTB at de har det nødvendige underlagsmaterialet som skal til for å skrive tilleggserklæringen som kommisjonen ber dem om.

– Vi har det nødvendige underlagsmateriale for å skrive tilleggserklæringen. Den vil komme svært raskt, sier Aspaas på vei ut av rettssalen.

Psykiater Terje Tørrissen bekrefter sin kollegas utsagn:

– Vi kommer til å behandle dette på en helt normal måte. Vi har det vi behøver, sier han.

Ingen av de to ville si noe mer om saken da de forlot rettssal 250 i Oslo tingrett.

Konklusjonen fra Den rettsmedisinske kommisjonen ble tatt imot med fatning blant rettens aktører, men blant pårørende og presse i salen ble det betydelig uro. Spesialpsykolog Pål Grøndahl sier at dette ikke på noen måte er en underkjennelse av rapporten, men at det foreligger metodiske mangler som må utbedres.

– Det er relativt vanlig at kommisjonen ber om tilleggsopplysninger, sier han til NTB.

– Når man leverer en rapport på 300 sider til retten så har man nok en idé om at jobben er gjort, legger han til.

Den erfarne spesialpsykologen har betraktet Breivik inne i rettssalen under hans fem dager lange forklaring. Hans oppfatning på dette grunnlaget er at det er svært vanskelig å fastslå hvorvidt det er en tilregnelig eller psykotisk person som står tiltalt i norgeshistoriens største rettssak.

Tørrissen og Aspaas' rapport ble lagt fram så sent som tirsdag 10. april. I motsetning til den første rapporten som ble utarbeidet av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderer de to med at Breivik ikke var psykotisk da han begikk terroraksjonene.

Breiviks forsvarere fikk beskjeden om at kommisjonen ber om tilleggserklæring like før rettsdagens slutt mandag.

– Det er ikke uvesentlige spørsmål som kommisjonen ber om, sier Geir Lippestad.

– Spørsmålet går rett inn i vektingen av de to rapportene, utfyller hans kollega Vibeke Hein Bæra

Aktoratet mener innholdet i kravet er udramatisk.

– Det er grunn til å presisere at det ikke er unormalt at kommisjonen ber om tilleggsbemerkninger. Det er helt udramatisk. Det har skjedd før, og det kommer til å skje også i fremtiden, sa aktor Inga Bejer Engh på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen opplyste at det ikke er satt noen frist, men de to sakkyndige opplyser at en slik tilleggserklæring vil foreligge i løpet av denne uka. (ANB-NTB)

Artikkeltags