Får skryt av kronprinsen

Cecilia Dinardi (35) fikk mandag prisen Årets forbilde. Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) delte ut prisen. Kronprins Haakon var også tilstede.

Cecilia Dinardi (35) fikk mandag prisen Årets forbilde. Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) delte ut prisen. Kronprins Haakon var også tilstede. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Cecilia Dinardi (35) er kåret til «Årets forbilde» og får skryt av kronprins Haakon for sin innsats for barn og ungdom.

DEL

Prisen deles ut av barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) og går til en voksen med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og ungdom

– Årets forbilde beskrives som et menneske med utrolig kapasitet, engasjement og stor kontaktevne. Dette til tross for at hun hadde et vanskelig utgangspunkt, heter det i beskrivelsen fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Kom som asylsøker

Cecilia Dinardi kom til Norge fra Chile som asylsøker med sin mor og to søsken da hun var 12 år gammel. Fra hun var 13 bodde hun i fosterhjem. Fra hun var 16 bodde hun i egen hybel, og 17 år gammel ble hun mor. Et sterkt engasjement for situasjonen til barnevernsbarn førte til at hun allerede som 16-åring var med på å etablere det som i dag er Landsforeningen for barnevernsbarn. For tiden avslutter hun sin master i rettsvitenskap, og jobber som trainee i et advokatfirma som spesialiserer seg i barnerett. Ved siden av arbeid og studier er Dinardi også aktiv i Aleneforeldreforeningen og Gatejuristen i Oslo.

– I år er det viktigere enn noen gang å markere en slik innsats, sa statsråd Lysbakken i sin tale, med henvisning til 22. juli.

– Denne prisen er motivert ut fra troen på betydningen av forbilder som står opp for mangfold, la statsråden til, og sa han er «dypt imponert» over Dinardis innsats.

Barn med minoritetsbakgrunn

Dinardi har bodd flere år i Flekkefjord, men bor i dag i Oslo. Prisvinneren selv sier det er «kjempestort» å få en slik utmerkelse.

– Det er en kjempestor ære for meg. Det første som slo meg var at flere av sakene jeg har fått synliggjøre kanskje nå vil få litt ekstra oppmerksomhet. Kanskje blir det litt mer fokus på saker som er relatert til barns oppvekstvilkår og rettigheter. Jeg har hatt særlig fokus på barn med minoritetsbakgrunn, og det er veldig hyggelig at flere registrerer dette og man finner det riktig. Det synes jeg er flott, sier Dinardi til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I sin tale trakk prisvinneren frem hvem som er hennes forbilder. Da nevnte hun blant annet asylsøkerbarn, barnevernsansatte og aleneforeldre.

– Betyr mye for unge

Kronprins Haakon var til stede under prisutdelingen på Nobels fredssenter i Oslo mandag. Han mener Dinardi har bidratt på en viktig måte.

– Når man ser på prisvinneren i dag og hva hun sa i talen sin, så er det tydelig at hun har bidratt på en veldig viktig måte. Det tror jeg kan være til inspirasjon for veldig mange. De gruppene hun trakk frem synes jeg på en fin måte viser hvem hun er, sier kronprins Haakon til ANB.

– Jeg tror forbilder betyr utrolig mye i forhold til valg som ungdom tar; det tror jeg veldig på. Vi trenger forbilder på alle nivåer, men det er fint og viktig å trekke frem noen, sånn som det ble gjort her i dag, sier kronprinsen.

Det er 7. gang Årets forbilde-prisen deles ut. Juryen i år har bestått av fire personer, ledet av Anita Rathore, leder av Kontaktutvalget mellom innvandrere og norske myndigheter. (ANB)

Artikkeltags