– Farlig for døpte afghanere

Afghanere demonstrerte mot hjemselndelse utenfor Stortinget i juni 2207.

Afghanere demonstrerte mot hjemselndelse utenfor Stortinget i juni 2207. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

På grunn av lovløsheten i Afghanistan kan døpte asylsøkere risikere å bli steinet dersom de sendes ut av Norge, sier advokat Arild Humlen.

DEL

Humlen er mangeårig leder av Advokatforeningens utvalg for asyl- og utlendingsrett. Gjennom årene har han sett at mange asylsøkere har konvertert til kristendommen.

Han vil ikke rette noen pekefinger mot prester som døper asylsøkere kort tid før de skal sendes ut av Norge. Han mener det må være opp til hver enkelt forstander eller menighetsprest å vurdere risikoen.

– Normalt vil dette ikke utgjøre noen spesiell fare. Men for personer fra Iran, Saudi-Arabia eller Afghanistan kan det være farlig å gå over til kristendommen, sier Humlen til NTB.

Utrygt

Mens både Iran og Saudi-Arabia har lovbestemmelse som rammer kristne, er utryggheten i Afghanistan knyttet til fraværet av sentral myndighet. Lokale grupper, med egne oppfatninger om rett og galt, kan tenkes å gripe inn overfor personer som synliggjør sin kristne tro.

– I Afghanistan er det høy grad av sivil vold. For dem som har konvertert vil jeg tro det spiller mindre rolle om de blir steinet av en gruppe, eller om det er staten som griper inn, sier Humlen.

Riktig behandling

Humlen mener uansett at utlendingsmyndighetene har tatt de rette grepene etter at nyheten om de konverterte afghanerne ble kjent.

– Utsendelsen av asylsøkere ble stanset, slik at man kan vurdere den nye situasjonen. Dette er helt i tråd med bestemmelsene for utsendelse, sier Humlen.

Borgarting lagmannsrett vil i løpet av onsdagen ta stilling til om 21 av asylsøkerne fortsatt skal holdes i varetekt på Trandum asylmottak. Blant de nye opplysningene som retten må ta stilling til, er informasjonen om at flere av afghanerne har konvertert og at de er filmet av den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera mens de hadde på T-skjorter med kristne kors på. (ANB-NTB)

Artikkeltags