Fersk Røde Kors-general

Børge Brendes (i midten) første arbeidsdag som generalsekretær i Røde Kors i Norge. Han fulgte  barne- og ungdomsarbeidet til Røde Kors i Oslo.Her i samtale med Thomas Dorg og Shamsudin Mahamed.

Børge Brendes (i midten) første arbeidsdag som generalsekretær i Røde Kors i Norge. Han fulgte barne- og ungdomsarbeidet til Røde Kors i Oslo.Her i samtale med Thomas Dorg og Shamsudin Mahamed. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Børge Brende hadde mandag sin første arbeidsdag som generalsekretær i Røde Kors.

DEL

På sin første arbeidsdag som generalsekretær, besøkte Børge Brende Røde Kors i Oslo for å orienteres om distriktets arbeid rundt tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

– Oslo Røde Kors har en rekke lavterskeltilbud, og er flinke til å nå ut til nye grupper i sårbare livssituasjoner- blant annet gjennom leksehjelp og gatemegling. De frivillige er villige til å stille opp på nye utfordringer hele tiden - så jeg ønsket å bruke min første arbeidsdag her for å vise at Røde Kors er med i tiden, sier Brende til NTB.

Opplyser om rettigheter

Prosjektleder for Røde Kors sin telefon om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, Monica Berge, presenterte resultatene så langt i 2009 for den ferske generalsekretæren. Den landsdekkende telefonen har vært i drift siden 2000, på oppdrag fra Likestillingsdepartementet.

– Mange unge utsettes for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.Vi ønsker å gjøre dem oppmerksomme på rettighetene de har. Vi hjelper blant annet tvangsgifte som ønsker skilsmisse, eller unge som vil bryte med familien sin. Vi vil gi dem den hjelpen de har krav på, sier Berge.

Økning i henvendelser fra barn

Ved utgangen av mai hadde telefonen fått inn 220 henvendelser. Til tross for regjeringens nye handlingsplan mot tvangsekteskap, har ikke tallene gått ned fra i fjor, som var et rekordår. Økningen i henvendelser fra barn og unge under 18 år har økt med 15 prosent fra 2008.

– Vi hjelper også barnevernet, NAV, politi og lærere som har spørsmål. Sålangt i år har vi hjulpet 6-7 personer med å flytte til hemmelig adresse, sier Berge.

Brende har hatt permisjon fra Stortinget for å jobbe som direktør i Verdens økonomiske forum i Genève. Han har tidligere vært både miljøvernminister og nærings- og handelsminister for Høyre. (ANB-NTB)

Artikkeltags