Fikk Dalai Lama-refs

Den store grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen fikk politiske toner da publikum jublet for kritikk av regjeringens Dalai Lama-nekt. Her i samtale med skuespiller Jakob Oftebro.

Den store grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen fikk politiske toner da publikum jublet for kritikk av regjeringens Dalai Lama-nekt. Her i samtale med skuespiller Jakob Oftebro. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den store grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen fikk politiske toner da publikum jublet for kritikk av regjeringens Dalai Lama-nekt.

DEL

Årets store bursdagsbarn, den 200 år gamle Grunnloven, ble feiret med gallafest utenfor Eidsvollsbygningen der den ble underskrevet i 1814. Politikere og kongelige satt i solskinnet og lot seg underholde av blant andre Sissel Kyrkjebø og LidoLido.

Ole Paus kom med et stikk til regjeringen da han ble intervjuet på direkten. Den folkekjære artisten mener Norge må gjenopprette sitt rykte etter at regjeringen nektet å møte Dalai Lama.

Folket svarte med applaus, foran både Erna Solberg, kongen og dronningen og monarkene fra Sverige og Danmark.

Forestillingen ble imidlertid avsluttet med samling og forbrødring da samtlige monarker reiste seg til ære for den norske nasjonalsangen. Sissel Kyrkjebø fikk æren av å fremføre «Ja vi elsker» foran de kongelige.

Smilende statsminister

De kongelige tok seg tid til å vinke til de frammøtte og ble møtt med et tablå der en skuespiller spilte kronprins Christian Fredrik, den danske tronarvingen som skulle bli norsk konge i 1814.

Statsminister Erna Solberg (H) ankom en halvtime før de kongelige. Hun tok seg tid til å snakke med pressen og kunne fortelle at det hadde vært en flott nasjonaldag i Bergen.

Og det gjorde ingenting å forlate hjembyen på denne dagen.

– Vi bergensere er nordmenn vi også, sa statsministeren.

Hennes forgjenger, Ap-leder Jens Stoltenberg, tok seg god tid til å snakke med gjestene da han kom. Blant annet tok han såkalte selfies med flere av de frammøtte.

Langt program

Da hadde programmet på Eidsvoll Verk vart hele dagen, og folk kunne blant annet gå rundt på en rekke poster der de kunne ta del i fremførelser av de historiske hendelsene fra 1814.

Arrangøren sier til NTB at de anslår at et sted mellom 20.000 og 60.000 tok turen til bygget på Grunnlovens 200-årsdag.

Stjernegalleri

Klokken 15 kom selve Grunnloven hjem til Eidsvoll Verk. Båret fram av stortingspresident Olemic Thommessen ble det originale grunnlovsdokumentet først vist fram i Rikssalen i Eidsvollsbygningen, før den ble lagt på bordet der den ble underskrevet for 200 år siden.

– Dette er veldig spesielt, man får frysninger, sa stortingspresidenten.

(ANB-NTB)

Artikkeltags