Finner 150 savnede i året

Røde Kors finner mange savnede hvert år.

Røde Kors finner mange savnede hvert år. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Hvert år mottar Norges Røde Kors rundt 300 savnet-meldinger. Omtrent halvparten av dem oppklares.

DEL

Lørdag markerte Norges Røde Kors den internasjonale Røde Kors-dagen over hele landet. Sentralt for årets begivenhet sto den internasjonale humanitære organisasjonens oppsporingstjeneste, som ble opprettet allerede i 1870.

– Her i Norge får vi inn i gjennomsnitt en melding hver dag. Halvparten av sakene blir oppklart, sier leder av den frivillige IHR-gruppa i Oslo Røde Kors, Sigmund Aas, til NTB.

IHR-gruppa i Oslo er Norges ledende frivillige gruppe for å spre kunnskap om internasjonal humanitær rett. Gruppa teller i dag 40 personer.

Millioner

På verdensbasis kommer hvert år millioner av mennesker over hele verden fra hverandre som følge av krig, konflikt og katastrofer. Dette er en humanitær utfordring globalt, og også i Norge.

– Anmodning om oppsporing kan enten komme fra utlandet og gjelde en person som oppholder seg i Norge, eller omvendt - fra Norge om en person som oppholder seg i utlandet, sier Sigmund Aas, en mange frivillige i Norge som bruker all sin fritid i hjelpeorganisasjonen.

Lokalforeningen i hovedstaden markerte dagen med en stor konsert i Spikersuppa ved Karl Johan, der flere hundre mennesker sto og vagget til sterke rytmer fra blant andre bandet Gatas Parlament.

Nettverk

Røde Kors opererer gjennom sitt enorme nettverk over hele verden under beskyttelse av Genèvekonvensjonene.

Også Frelsesarmeen har sin oppsporingstjeneste, men den gjelder stort sett privatpersoner som ønsker å spore opp sine pårørende som av en eller annen grunn - ikke sjelden rent personlig - har forsvunnet.

Alle land som har undertegnet Genèvekonvensjonene er forpliktet til å klargjøre hva som har skjedd med krigens savnede, og informere deres familier.

Røde Kors arbeider også med identifisering av levninger etter krigshandlinger. Med bruk av blodprøver, DNA-teknologi og bilder av eiendeler funnet i massegraver, hjelper Røde Kors mennesker å finne ut av hva som har skjedd med deres nærmeste. (ANB-NTB)

Artikkeltags