Flott markering av prisvinnerne

 Til venstre kronsprins Håkon, Kronprinsesse Mette-Marit, Dronning Sonja og Kong Harald,Fredsprisvinnerne Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen. Helt til venstre Thorbjørn Jagland.

Til venstre kronsprins Håkon, Kronprinsesse Mette-Marit, Dronning Sonja og Kong Harald,Fredsprisvinnerne Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen. Helt til venstre Thorbjørn Jagland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Både rådhussalen og gjestene hadde trukket i finstasen da Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karman fikk overrakt Nobels fredspris 2011.

DEL

De tre kvinnelige fredsprisvinnerne ledet an i prosesjonen da de ankom Oslo rådhus lørdag ettermiddag. Sammen med dem gikk medlemmene av Den Norske Nobelkomité, tett fulgt av kongeparet og kronprinsparet.

Tradisjonene står sterkt, og lite er overlatt til tilfeldighetene når det som er blitt kalt «verdens mest prestisjefylte pris» deles ut. Helt etter skjemaet ankom vinnerne og æresgjestene rådhuset noen få minutter før klokken 13.

De ble ført inn i salen på jubelen fra de fremmøtte i borggården og applausen fra de inviterte på innsiden, før de inntok sine plasser på podiet.

Seremonien åpnet med at de tre sterke kvinnene ble møtt av et musikalsk innslag fra en annen sterk kvinne: Mari Boine framførte sin låt «Goaskinviellja» før festtalene begynte.

Først ute var Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, som åpnet med å takke de tre fredsprisvinnerne for den jobben de har gjort for å løfte fram kvinners innsats for fred og likeverd.

– Alle med empati for barn og kvinner som blir mishandlet og drept; alle med tro på at det finnes en fremtid uten vold og krig, hyller dere i dag i respekt for den vilje til handling som dere representerer.

Han minnet om at kvinner gjennom historien har vært sivile ofre i menns krig, de har vært utsatt for systematisk voldtekt, de har vært undertrykt og uten fulle borgerrettigheter. Men først og fremst var talen en feiring av at kvinners innsats for fred er blitt mer synlig, og at årets vinnere har banet vei for dette.

– Kvinner er heldigvis ikke bare ofre. Noen handler. Tre av disse får i dag Nobels fredspris.

Til stående applaus kalte Jagland deretter opp de tre vinnerne en etter en og overrakte de synlige tegnene på at de er mottakere av Nobels fredspris: diplomet og gullmedaljen med Alfred Nobels profil. Årets diplomer er laget av kunstneren Jan Trygve Fløysvik og hvert av dem er et unikt kunstverk

I tillegg deler de tre kvinnene prispengene på 10 millioner svenske kroner.

Først ute var Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, fulgt av Leymah Gbowee, som er direktør for Women Peace and Security Africa.

Men det var den jemenittiske demokratiforkjemperen Tawakul Karman som fikk mest applaus da hun som sistemann tok imot diplomet og medaljen. Med sine 32 år, er Karman den yngste fredsprisvinneren gjennom tidene.

I samme rekkefølge kom fredsprisvinnerne tilbake til podiet for å holde sine takketaler, innimellom musikkinnslag av blant annet Angelique Kidjo og The World Choir, som også skal opptre under søndagens Nobelkonsert i Oslo Spektrum.

– Nobelkomiteen kan ikke gi oss lisens til å snakke på vegne av kvinner, men prisen har gitt oss en plattform for å snakke til kvinner over hele verden. Det er til dere, mine søstre, og spesielt til dere som har sett hvilke herjinger som følger med nådeløs vold, at jeg vil dedisere disse bemerkningene og denne prisen, sa Ellen Johnson-Sirleaf.

Hun minnet om kvinnene som har gått før henne og som tidligere har mottatt fredsprisen og minnet om at prisen ikke bare er en anerkjennelse, men kommer med et ansvar.

– Historien vil bedømme oss ikke ut fra hva vi sier i denne stunden, men ut fra det vi gjør etterpå for å gi menn og kvinner i våre land et løft, ut fra den arv vi etterlater oss for kommende generasjoner.

Hennes landskvinne Leymah Gbowee minnet i sin tale om Martin Luther Kings ord « Vold vil aldri bringe varig fred».

– Nå handler både den globale og lokale debatten om hvordan medlemmer av lokalsamfunn og uvæpnede sivile kan bidra til å få vår skakkjørte verden på rett kjøl igjen.

Dette har også vært viktige elementer i Tawakul Karmans innsats for et mer demokratisk Midtøsten hvor kvinner kan finne sin rettmessige plass.

– Jeg har alltid ment at det er mulig å kjempe mot undertrykkelse og vold uten selv å ty til de samme midlene. Jeg har alltid ment at den menneskelige sivilisasjon er frukten av både kvinners og menns innsats. Når kvinner behandles urettferdig og fratas sine naturlige rettigheter, blir hele samfunnet skadelidende.

Det siste kunstneriske innslaget var ved verdens ungdomskor, som består av 40 unge sangere fra 31 land. De fremførte et imponerende verk på flere språk.

Programmet i rådhuset ble avsluttet med at vinnerne hilste på æresgjestene. Kongeparet og kronprinsparet gratulerte de tre kvinnene med prisen før de alle ble klappet ut til enda kraftigere applaus enn da de ankom.

Senere på kvelden venter nok en hyllest når det tradisjonelle fakkeltoget opp Karl Johans gate hilser fredsprisvinnerne 2011 ved Grand Hotel.

Det er også på Grand at den store festdagen avsluttes med en bankett for 250 gjester. (ANB-NTB)

Artikkeltags