– For ensidig fokus

Forskningskonsernet Nofima antyder at Direktoratet for naturforvaltning tar feil ved å utpeke oppdrettsnæringen og spredning av lakselus som hovedtrusselen mot villaks.

Forskningskonsernet Nofima antyder at Direktoratet for naturforvaltning tar feil ved å utpeke oppdrettsnæringen og spredning av lakselus som hovedtrusselen mot villaks. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Oppdrett og spredning av lakselus er kanskje ikke hovedtrusselen mot villaksen likevel.

DEL

Forskningskonsernet Nofima antyder at Direktoratet for naturforvaltning tar feil ved å utpeke oppdrettsnæringen og spredning av lakselus som hovedtrusselen mot villaks.

Det er i en fersk rapport at Nofima antyder at Direktoratet for naturforvaltning (DFN) tar feil. Nofima etterlyser mer objektiv og helhetlig forskning der det blir plass til argumenter både for og imot, skriver Aftenposten.

– Det er ikke sammenheng mellom vitenskapelige data og det som kommuniseres ut av rådgivende organer som DFN, sier seniorforsker Solveig van Nes, prosjektleder i Nofima.

Hun mener det er feil å gi lakselus alene skylden for at den totale stammen av villaks er i nedgang. Forskerne utelukker ikke at lakselus kan være en medvirkende faktor, men mener at ensidig fokus på lakselus har fjernet oppmerksomhet fra andre dokumenterte trusselfaktorer. Forskerne nevner blant annet vassdragsregulering, forsuring, fysiske inngrep i elvene, jordbruksforurensing, parasitten gyrodactylus salaris og beskatning.

Direktoratet tar grunnleggende feil ved nærmest ensidig å gi lakselus og oppdrettsnæringen skylden for reduksjonen i villaksbestanden, sier van Nes.

DFNs seksjonssjef Raoul Bierach avviser at direktoratet trekker fram kun den delen av sannheten som passer best.

– Lakselus er en alvorlig trussel som kommer fra oppdrettsnæringen og gjør skade på villaksen, sier han. Han legger til at DFN henter kunnskap fra forskning i inn- og utland, blant annet Norsk institutt for naturforskning, NINA og Havforskningsinstituttet. (ANB-NTB)

Artikkeltags