Foreslår hijab i politiet

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Politi og dommere med hijab kan bli resultatet hvis regjeringens livssynspolitiske utvalg, ledet av Sturla Stålsett, får viljen sin.

DEL

Det skriver Vårt Land.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) satte for halvannet år siden ned utvalget som skal utmeisle Norges nye religionspolitikk. Ifølge Vårt Land ønsker utvalget å rydde plass til hijab, kors og andre religiøse symboler i det offentlige rom. Dermed kan det åpnes for at både politi og dommere får lov til å bære hijab, noe som ikke er tillatt i dag.

– Vi må tåle å bli eksponert for andres religion, enten vi møter en imam i en sykehuskorridor eller politi med hijab, sier et medlem av utvalget til avisen.

Et annet medlem bekrefter utvalgets holdning.

– Ut ifra diskusjonen i utvalget føler jeg meg helt sikker på at religiøse hodeplagg må kunne kombineres både med dommerkapper og politiuniformer, sier medlemmet.

Sturla Stålsett er tydelig på at Norge går i en annen retning enn Frankrike.

– Det vil prege konklusjonen vår at vi på ingen måte vil gjemme bort eller redusere nærværet av religiøse symboler. Vi ønsker å legge til rette for at mangfoldet kan være robust, sier Stålsett.

Spørsmålet om politikvinner kunne bruke hijab til uniformen utløste en høylytt debatt for tre år siden. Etter sterke reaksjoner ble forslaget om hijab i politiet trukket tilbake av daværende justisminister Knut Storberget.

Tros- og livssynspolitisk utvalg hadde sitt første møte i august 2010 og skal legge fram sin utredning innen nyttår. Utvalget har fått i oppgave å foreta en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet. (ANB-NTB)

Artikkeltags